Intro

Hoe ik ooit zonder tabbladen heb kunnen leven, ik weet het niet. Mijn multitaskende zelf loopt al zo hopeloos verloren in een oerwoud aan venstertjes. Tijd voor een rondje tabbladorganisatie.

Het leuke aan webbrowsers is dat ze meestal gratis zijn, maar ook dat ze schaamteloos goede ideeën van elkaar stelen. Dat betekent dat je later dit jaar waarschijnlijk een paar leuke nieuwe tabbladfuncties krijgt in Chrome, maar voorlopig vind je ze alleen in Firefox, en wel in nieuwere versies. Voor de kenners van het betere surfwerk leg ik even uit hoe je orde schept in de tabbladenchaos.

STAP 1: App-tab

De kans is vrij groot dat je bepaalde sites vaker gebruikt dan andere, misschien zelfs telkens je de computer opstart. Je kan die sites in je favorieten zetten of er je homepagina van maken, maar da’s zo’n gedoe. Heb je meerdere favoriete sites, dan geeft Firefox je de mogelijkheid om die in een handig app-tabblad te gieten.

Je kan dat perfect met eender welke site doen, maar apps als Facebook of Wunderlist lenen zich er iets beter toe. Om dit voor mekaar te krijgen, rechtsklik je op het tabblad in kwestie, pakweg eentje waarin Facebook staat. Kies vervolgens in het menu VASTZETTEN ALS APP-TABBLAD. Facebook krijgt nu een klein tabje dat je niet per ongeluk zal sluiten.

Komt er ooit een nieuw sociaal netwerk en is Facebook niet langer hip, dan kan je trouwens weer rechtsklikken op je app-tabblad en kiezen voor TABBLAD LOSMAKEN, waarna je speciale tabje terug even normaal is als de rest van het gepeupel.

Tabbladen groeperen in Firefox

 

STAP 2: Tabbladen groeperen

Echte tabbladverslaafden, die elke link in een nieuw tabje openen en zo veel meer bladen open hebben dan er plaats voorzien is in de zogeheten Tab Strip, kunnen ook tabbladen groeperen. Dat is handig als je op het werk vaak moet multitasken. Zo maak ik bijvoorbeeld een groep voor een artikel waar ik aan werk, en een andere voor mail en dagelijkse taakjes.

Om dat voor mekaar te krijgen, klik ik op het nieuwe knopje rechtsboven: UW TABBLADEN GROEPEREN. De tabbladen met tuinsites bijvoorbeeld zet ik in een aparte groep. Ik klik op een van de tuinsites en sleep ze buiten het blauwe venster.

Andere relevante sites sleep ik gewoon bovenop die eerste tuinsite. Ik klik nu op een van de sites om terug naar het gewone venster te gaan. Je zal zien dat de sites uit de andere groep ‘verdwenen’ zijn.

Tabbladen groeperen in Firefox

 

STAP 3: Switch

Om te schakelen tussen twee of meer tabbladgroepen moet je terug op de tabbladgroepknop drukken. Een klikje op een site in een andere groep, en de site springt open, samen met de rest van de groep. Heb je echt  norm veel tabbladen open staan en wil je snel de juiste pagina vinden, dan kan je ook in het tabbladgroepvenster terecht.

Rechts bovenaan zie je een knop met een vergrootglas. Klik daarop om een zoekvenster te openen waarmee je verschillende tabbladen kan doorzoeken. Wil je bepaalde tabbladen behouden, of heb je zoveel groepen dat je zelfs met de zoekfunctie het overzicht verliest, dan kan je bovenaan links elke tabbladgroep op het potloodje klikken om je nieuwe tabbladgroep een naam te geven.

Een groep verwijderen doe je met het x’je rechts bovenaan in elk kader.

Tabbladen groeperen in Firefox

 

 

Wil je liever de video zien van deze workshop? Die vind je hier.