De Camileo Clip van Toshiba is een Full HD-camera die amper groter is dan een uit de kluiten gewassen luciferdoosje. Blinkvanger is de stevige clip aan de achterkant, waarmee je hem aan je kleren (of iets anders) kan bevestigen. Ideaal voor actiebeelden om later te delen via Facebook en co, al biedt de Clip eigenlijk weinig meerwaarde ten opzichte van de camera in je gsm.

Compact en robuust
Slank en stijlvol zijn niet meteen de sleutelwoorden waarmee ik de Clip zou omschrijven, maar hij ziet er wel leuk uit. Robuust ook, en volgens de doos kan hij een val van anderhalve meter hoog probleemloos overleven. Dankzij zijn kleine formaat kan je hem makkelijk overal mee naartoe sleuren in je broekzak.

Matige beeldkwaliteit
Dat formaat heeft ook zijn nadelen, vooral voor de lens. Die is erg klein en heeft enkel digitale zoom aan boord. Digitale zoom is leuk voor vage Loch Ness-beelden, maar daar blijft het ook bij. In slechte lichtomstandigheden zit er veel ruis op de beelden en als je snelle bewegingen maakt, lijken gebouwen, bomen en mensen mee te waaien met je bewegingen. Met de klank valt het nogal mee, als je luidruchtige omgevingen wat vermijdt.

Waarom?
Met de Clip kan je dus in Full HD filmen, maar je kan er ook foto’s mee nemen of hem inzetten als webcam. Voor mij blijft er echter één vraag over: waarom? Het is een leuk toestel, maar de beeldkwaliteit van mijn smartphone is zeker even goed en die heb ik sowieso al op zak.

Gelukkig voor Toshiba kan ik zelf wel een antwoord op die waarom-vraag verzinnen: als je geen smartphone hebt, of als die simpelweg te fragiel (of te duur) is om pakweg je mountainbikeritten te vereeuwigen, dan kan je de Clip overwegen.

De Camileo Clip is verkrijgbaar in verschillende kleuren, voor € 99 (mei 2012).