Wie geen zin of centen heeft om zich een gloednieuwe Smart TV aan te schaffen, kan internet en meer op zijn televisie krijgen met een toestel als de Hama Internet TV Box.

De Internet TV Box is niet het eerste apparaatje waarmee je je tv een boel extra mogelijkheden kan geven, maar weinig voorgangers konden me tot nu toe bekoren. Dit toestel van Hama, waarmee je het mobiele besturingssysteem Android op je tv te zien krijgt, pakt het alleszins beter aan.

De afstandsbediening van de Internet TV Box is uitgerust met een bewegingssensor, zodat je hem kan bedienen zoals de Nintendo Wii. Op die manier navigeer je in Android sneller dan met een muis en een toetsenbord. Ik krijg er ook meer een ‘tablet’-gevoel bij. De Android-omgeving is wel amper aangepast voor het grote scherm. En wie van plan is om alle apps van zijn smartphone of tablet te installeren op zijn tv, komt bedrogen uit. De Android Market is niet volledig geïntegreerd, waardoor je een hoop toepassingen misloopt. Er bestaan wel alternatieve sites waar je die apps kan downloaden, maar dat kan niet Hama’s bedoeling zijn. Verder bevat de Internet TV Box alles wat standaard in Android zit, zoals een browser en een e-mailclient.

Sterke processor, trage wireless
Om optimaal van deze mediaspeler te genieten, sluit je best een toetsenbord aan. Typen met de afstandsbediening gaat immers nogal traag. Je kan trouwens tamelijk veel toestellen aansluiten op dit kleine doosje, dankzij de drie USB-aansluitingen en de Bluetooth-module. En er zit ook nog een SD-kaartlezer op, zodat je foto’s en video’s van je camera meteen op de televisie kan tonen.

Verbinden met internet gebeurt via een netwerkkabel of draadloos, dankzij de ingebouwde ontvanger. Helaas maakt de Hama Internet TV Box gebruik van de intussen bijna achterhaalde WiFi g-standaard, waardoor het draadloos streamen van HD-films wel eens een probleem zou kunnen vormen. Omdat de Android Market tamelijk wat mediaspelers aanbiedt, is er wel een ruime ondersteuning van videocodecs. 1.080p-films worden prima weergegeven dankzij de krachtige 1 GHz ARM-processor.

Conclusie
Hama levert een leuk mediadoosje af dat Android geschikt maakt voor een televisie. Het is niet de meest opvallende mediaspeler, maar de interactiviteit via Android geeft hem een stevige meerwaarde. Ook de afstandsbediening is reuze handig. Alleen moet Hama snel werk maken van een update naar Android 4.0. De Hama Internet TV Box heeft een aanbevolen prijs van € 199.