Er zijn tools genoeg om allerlei aspecten van Windows aan te passen zodat je computer vlot(ter) bolt. WinOptimizer groepeert ze in een redelijk overzichtelijk pakket.

Zelf installeer ik liefst zo weinig mogelijk programma’s die Windows vlotter moeten doen draaien. Teveel programma’s installeren kan immers je pc vertragen. Toch zet ik op een nieuwe pc steevast dezelfde twee tools: Soluto en Eusing Free Registry Cleaner. En dan is er nog WinOptimizer 2012 – eigenlijk een speciale versie van WinOptimizer 8 en het programma dat alles groepeert wat ik nodig heb. Nu sta ik default nogal wantrouwig ten opzichte alles-in-een-tools, maar in naam van Clickx waagde ik deed ik toch een testrit.

Overzichtelijk
De eerste kennismaking was alvast positief. Na de installatie kwam ik in een overzichtsvenster terecht, waar meteen  een algemene scan van mijn systeem in gang schoot. In het Maintenance-kader kreeg ik een overzicht van het aantal opstartitems en systeemservices met telkens een aanduiding van het aantal onnodige items. Ernaast werden nog optionele opruimacties weergegeven. Bij elk onderdeel stond een link waarachter meer details schuilgingen. Ik kan alle ‘problemen’ meteen oplossen met een druk op de knop Fix now automatically, maar selecteer toch liever zelf wat zo’n opruimprogramma allemaal aanpast.

Dat is gelukkig geen probleem, want onderaan het venster staan vijf grote iconen die elk een tabblad vertegenwoordigen. Overview is standaard geopend en meteen ernaast zie je All modules staan. Daar kan je de verschillende onderdelen van WinOptimizer apart gebruiken, netjes gesorteerd in zes categorieën. Dezelfde onderverdeling krijg je in een uitklapmenu te zien als je bovenaan op Main Menu klikt. Dat is wat overbodig en zorgt even voor verwarring, maar als je de knop Main Menu gewoon negeert, vind je meteen je weg in de interface.

Bruikbare tools
WinOptimizer zit boordevol tools en tot mijn verrassing waren de meeste ook effectief bruikbaar. Enkel van de One Click Optimizer zou ik wegblijven. Als je je systeem wil optimaliseren, weet je maar beter wat je doet. WinOptimizer heeft overigens niet enkel opruimtools aan boord. Met DiskSpace Explorer krijg je bijvoorbeeld een grafisch overzicht van de inhoud van je harde schijf, zodat je in een oogopslag ziet waar de ruimtevreters zich bevinden. Je kan ook informatie over je hele systeem opvragen en een rapport ervan bewaren, bestanden versleutelen of wissen en je browsergeschiedenis opruimen.

Algemeen zijn de tools in WinOptimizer redelijk intuïtief en na een aantal opruimacties merkte ik wel verbetering op mijn systeem. Een defragmentatieronde met de ingebouwde tool leverde (of zo leek het tenminste toch) wat snelheidswinst op, hoewel Windows 7 normaal gezien zelf ook automatisch defragmenteert.

 

Diepe tweaks
WinOptimizer heeft nog een aantal leuke extra’s aan boord, zoals de mogelijkheid om een back-up te maken van je huidige iconenset. Met het onderdeel Tweaking kan je dieper in Windows gaan om dingen aan te passen, zoals het aantal lijntjes dat je naar beneden wil gaan na een draai aan je scrollwiel. Zie je door de bomen het bos niet meer, dan kan je een aantal onderdelen toevoegen aan je favorieten. Zo vind je ze snel weer terug.

Nog een pluspunt: ga je bijvoorbeeld het register opruimen, dan maakt WinOptimizer eerst een back-up. Loopt er toch iets mis, dan kan je die back-up vanuit het programma weer terugzetten. Je kan ook verschillende taken inplannen met de ingebouwde taakplanner. Dat is geen overbodige luxe, want sommige functies hebben behoorlijk wat computerkracht nodig.

Conclusie
Hoewel niet alle onderdelen van WinOptimizer even nuttig zijn (de System Benchmark die je pc vergelijkt met die van andere gebruikers, is bijvoorbeeld overbodig), groepeert het pakket wel een hoop handige tools in een overzichtelijke interface. Van de One-Click Optimizer zou ik zoals reeds gezegd afblijven, maar verder is dit pakket wel het proberen waard. Dat kan trouwens gratis, als je het installeert van op de cd die je bij dit nummer vindt. In de winkel vind je het pakket voor zo'n € 49,99.