Een tablet waar je een toetsenbord aan kan vastklikken, het was een simpel idee dat Asus geen windeieren heeft gelegd. Na de succesvolle Transformer is er nu ook de Transformer Prime, die de lat nog wat hoger legt.

Los van de knipoog naar het personage Optimus Prime uit Transformers, verschilt deze hybride tablet/netbook niet zo gek veel van zijn voorganger. Het strakke uiterlijk valt meteen op. Tablet en toetsenbord zijn volledig van aluminium, wat het geheel net dat tikkeltje steviger maakt. Het toetsenbord is wel tamelijk klein en typt niet echt prettig. Ook het touchpad voelt niet zo goed aan en de kleine rechter Shift-toets is vervelend.
Met zijn 595 gram is de Transformer Prime, op de Samsung Galaxy Tab 10.1 na, de lichtste 10 inchtablet van het moment. De gewichtsverdeling met het toetsenbord is wel niet optimaal. Als je de tablet in het klavier klikt en op het scherm tikt, zal de Prime meestal kantelen. Met een dikte van amper 8,3 millimeter is de Transformer Prime trouwens ook meteen de dunste tablet van het moment.
 

Stevige processor
Het paradepaardje van de Prime zit onder de motorkap: een krachtige Nvidia Tegra 3 quadcoreprocessor. Die zorgt ervoor dat alles een pak vloeiender gaat dan bij vorige Android-tablets. Ik zou haast zeggen: even vloeiend als bij de iPad. Ook het scherm is een blikvanger. Het bevat misschien niet het diepzwart van een AMOLED-scherm, maar de kleurweergave en de helderheid zijn uitstekend. Zelfs onder extreme kijkhoeken veranderen de kleuren nauwelijks.
De Prime bevat twee camera’s: vooraan zit een 1,3 megapixelcamera en achteraan bevindt zich een heuse acht megapixelcamera met ledflits. Alleen laat de fotokwaliteit te wensen over en werkt de autofocus tamelijk traag. Filmen kan in 1.080p. Dat resultaat is wel behoorlijk, al speelt de trage autofocus je ook hier soms parten.

Goede batterij
Mijn testexemplaar draaide op Android 3.2, maar de update naar 4.0 is intussen beschikbaar. Asus vulde de standaardversie van Android aan met enkele unieke Asus-widgets en -apps. App Locker bijvoorbeeld kan apps vergrendelen en beschermen met een wachtwoord, terwijl aparte back-up- en cloudapps ervoor zorgen dat er niets van je data verloren gaat. En verder heeft Asus in samenwerking met Aupeo een app voorzien om muziek te streamen.
De tablet is uitgerust met een batterij waarmee je hem makkelijk een dag lang intensief kan gebruiken. Neem je het toetsenbord erbij, dan kan je die autonomie zelf bijna verdubbelen. Bij licht gebruik haalde ik bijna een week zonder te moeten herladen.

Conclusie
De Asus Eee Pad Transformer Prime is net als zijn voorganger een opvallende verschijning. Als de allereerste quadcoretablet in de Benelux laat hij de andere Android-tablets moeiteloos achter zich. Alleen aan het toetsenbord is nog werk. De Asus Eee Pad Transformer Prime kost je zo'n € 499 voor de versie met 32GB harde schijf, zonder toetsenbord. Voor hetzelfde tablet met toetsenbord leg je zo'n € 599 neer.