Ik krijg een tweetal Word-documenten, die ik zo’n zes jaar geleden voor het laatst heb opgeslagen, niet meer geopend. Word vraagt me namelijk naar een wachtwoord, en ik heb al vruchteloos tig combinaties geprobeerd. Ik heb er zelfs al een paar ‘password recovery’ tools op losgelaten, maar zonder resultaat. Kan ik die documenten dan op geen enkele manier meer bekijken?
Johny Lotthior

Ik deed even de test door een wachtwoordbeveiligd doc-bestand met een hex-editor te bekijken, maar van de originele tekst bleek geen jota te lezen. Op die manier lukt het dus al zeker niet (wat eigenlijk wel te verwachten viel). Ik vrees toch dat er weinig anders opzit dan een ‘kraaktool’ in te zetten. Nu heb ik bij wijze van experiment een doc-bestand opgeslagen met het wachtwoord ‘clickx’. Ik liet er de tool Accent WORD Password Recovery op los. Een eerste poging met zo’n 186 miljoen ‘klassieke’ wachtwoorden mislukte – zoals ik had verwacht.
Maar de tweede keer stelde ik de tool in op brute force – waarbij hij echt alle mogelijke combinaties uitprobeert op basis van jouw aanwijzingen (denk je dat het alleen om kleine letters gaat of ook om hoofdletters, om cijfers, speciale tekens, … en hoeveel tekens denk je dat het wachtwoord ongeveer bevat). Hoe dan ook, na enkele seconden diepte het programma mijn wachtwoord netjes op – in de gratis demoversie krijg je weliswaar alleen de eerste twee tekens te zien, maar misschien zet dat je (geheugen) al op weg. Natuurlijk, hoe complexer het mogelijke wachtwoord, hoe langer de ‘brute kracht’-aanval zal duren – maar de kans is groot dat je wachtwoord na een nachtje doordraaien op het scherm staat!