Ik heb sinds kort een probleem met mijn Windows Vista. Telkens ik een bestand wil verwijderen, verschijnt de melding “Het programma (Windows Explorer) reageert niet meer”. Hetzelfde gebeurt als ik met de rechtermuisknop op een bestand klik. Ik download wel nogal veel … moet ik mij zorgen maken over een virus?
Jeroen Debaere

Moeilijk te zeggen of malware aan de basis ligt van je probleem. Een grondige scan met een up-to-date antivirustool lijkt me hoe dan ook aangewezen. Het ziet er in elk geval naar uit dat er iets met je Windows Verkenner aan de hand is. Je kan het alvast proberen door vanuit de opdrachtprompt het commando sfc /scannow uit te voeren: deze tool voert een systeemcontrole uit en zal corrupte systeembestanden desgevallend proberen te vervangen (hou je Windows installatie-dvd bij de hand). Je kan ook nog het volgende proberen: start de Verkenner op, kies Organiseren, Map- en zoekopties, open het tabblad Weergave en zorg dat er een vinkje staat bij Mapvensters in een afzonderlijk proces openen.
Het zou me echter niet verbazen dat een of andere ‘shell extensie’ voor de problemen zorgt. De gratis tool ShellExView lijst die voor je op, zodat je kan nagaan wat er gebeurt wanneer je de (meest verdachte of overtollige) extensies een voor een (tijdelijk) op non-actief zet. Ten slotte, ga ook na of de problemen opduiken als je Windows in Veilige modus opstart (via F8). Is dat niet het geval, dan zou ik grote kuis houden in de (overtollige?) programma’s die samen met Windows opstarten. Die vind je via de ingebouwde tool Msconfig, op het tabblad Opstarten.