Intro

Hos je van hot naar her met je laptop, dan heb je weinig zin ook nog eens een externe schijf mee te zeulen voor je back-ups. In de cloud dan maar? Crashplan pakt het anders aan: waarom niet op de pc van je vrienden!

CrashPlan biedt verschillende formules aan, maar voor deze workshop hou ik het bij CrashPlan Free. Na een maandje proefrijden draait CrashPlan de kraan naar de online back-upserver weliswaar dicht, maar er blijven nog genoeg alternatieven over. Zoals back-ups naar een andere pc bijvoorbeeld: die van jezelf thuis, of … die van vrienden.

STAP 1: Crashplan opstarten

Download de software op www.crashplan.com, meer bepaald onder de knop FREE ONSITE + OFFSITE BACKUP. Je hoeft nu alleen nog het juiste besturingssysteem aan te duiden – ik ga voor de Windows-versie. De installatie stelt nauwelijks iets voor: een paar keer op VOLGENDE klikken, op INSTALLEREN en VOLTOOIEN, en klaar.

Start je de tool voor de eerste keer op, dan vraagt CrashPlan je om een account te creëren. Daar kan je niet buiten: snel dus je naam, e-mailadres en wachtwoord (2x) invullen en zodra je de knop MAAK ACCOUNT indrukt, kan je aan de slag.

Een logisch begin: aangeven wat CrashPlan precies hoort te back-uppen. Standaard selecteert de tool je complete profielmap. Wil je dat niet, klik dan onderaan op WIJZIGEN en navigeer naar de mappen die je wél in de back-up wil.

STAP 1: Crashplan opstarten

 

STAP 2: Back-uppen naar een andere pc

Waar ga je je back-up onderbrengen? Dat is duidelijk iets voor de rubriek BESTEMMINGEN. Scenario 1: je hebt geen vrienden. In dat geval zit er weinig anders op dan te back-uppen naar je eigen pc thuis of op het  werk. Daar komt wel enig voorbereidend werk bij kijken.

Alhoewel, veel stelt het niet voor: je hoeft alleen te zorgen dat je ook op die pc CrashPlan hebt geïnstalleerd en dat je bij de initiële opstart aangeeft dat het om een bestaande account gaat, waarbij je dan hetzelfde e-mailadres (en wachtwoord) invult als bij de installatie op je laptop.

Wanneer je vervolgens op je laptop in de rubriek BESTEMMINGEN de optie EEN ANDERE COMPUTER aanklikt, zie je de computernaam van je thuis-pc verschijnen. Is die voorzien van een groen bolletje, dan is de pc ingeschakeld en staat CrashPlan klaar om je back-ups te ontvangen. Je hoeft nu eigenlijk alleen nog maar op de knop START BACK-UP te drukken.

STAP 2: Back-uppen naar een andere pc

 

STAP 3: Back-uppen naar een vriend

Scenario 2: je hebt vrienden zat, maar staat niet te springen om privacygevoelige gegevens naar hun pc’s te back-uppen. Maak je niet te veel zorgen: CrashPlan versleutelt automatisch alle bits vooraleer ze verstuurd worden. Gerustgesteld? Por dan een vriend aan om ook CrashPlan te installeren – via de rubriek VRIENDEN vind je een kant-en-klare link voor het versturen van een uitnodiging.

Overtuig hem ook zijn back-up code aan jou door te spelen: die vindt hij (en dus ook jij) in de rubriek VRIENDEN. Gewapend met deze code open je de rubriek BESTEMMINGEN en kies je VRIENDEN, waar je een plaats vindt om die code in te voeren.

Nu hoef je alleen nog maar op de knop START BACK-UP te drukken. Is zijn pc online, dan gaat de back-up meteen die richting uit. Voor wat hoort meestal wat, en dus is de kans groot dat ook jij je code aan je vrienden mag doorspelen.

STAP 3: Back-uppen naar een vriend

 

STAP 4: Back-ups optimaliseren

Ik kan me zo voorstellen dat je wel wat schijfruimte met je vrienden wil delen (en vice versa), maar dat je niet alle ruimte wil laten opsouperen. Dat heb je gelukkig geheel zelf in de hand.

In de rubriek VRIENDEN hoef je hiervoor maar een vriend te selecteren en bij TOEGEWEZEN RUIMTE de maximale hoeveelheid GB in te vullen – je leest hier meteen ook waar die back-ups standaard terecht komen, een locatie die via het mapicoontje aan te passen valt.

Wil je back-ups alleen op bepaalde tijdstippen zien binnenrollen, open dan de rubriek INSTELLINGEN en selecteer CONFIGUREREN op het tabblad ALGEMEEN: hier kan je dan TUSSEN OPGEGEVEN TIJDEN kiezen en de gewenste tijdstippen aanduiden.

Ook voor je eigen back-ups zijn er allerlei instellingen mogelijk. De belangrijkste vind je op de tabbladen BACK-UP en NETWERK. Zo kan je bijvoorbeeld de bandbreedte beperken, of aangeven hoe vaak je wil back-uppen of hoelang oudere bestandversies bewaard moeten blijven.

STAP 4: Back-ups optimaliseren

 

STAP 5: Back-ups terugzetten

Het is zover: Murphy is even langsgeweest en heeft een aantal belangrijke bestanden naar de listijnen geholpen. Een ramp hoeft dat niet te zijn, althans niet wanneer die gegevens in je back-up zitten. Tijd voor herstel dus. Open de rubriek HERSTELLEN en kies de back-upbestemming van waaruit je de bestanden wil terughalen. Standaard krijg je een overzicht van de recentste back-ups.

Wat als je een oudere versie terug wil, bijvoorbeeld omdat je per abuis een bestand had overschreven? Ook dat kan: het volstaat onderaan op MEEST RECENTE te klikken en aan te geven van welke datum je de back-ups wil ophalen. Standaard komen die op je bureaublad terecht, maar door op DESKTOP te klikken, valt ook dat aan te passen.

Rest je alleen nog alle data die je wil terughalen van een vinkje te voorzien en op HERSTELLEN te klikken.

STAP 5: Back-ups terugzetten

 

Videotutorial