Intro

Klassieke webdiensten als Windows Live hebben de afgelopen jaren hun activiteiten stelselmatig uitgebreid. Microsoft deed wat dat betreft een inspanning door een online agenda te koppelen aan Hotmail. Die kan je  voor jezelf invullen, maar bijvoorbeeld ook delen met de rest van je gezin.

STAP 1: Windows Live-agenda openen

Eerst het goede nieuws: je hoeft niets extra te doen om de agenda van Windows Live Hotmail te activeren – hij staat gewoon meteen bij de beschikbare diensten als je op je Livestartpagina komt. Wel moet je eerst aangemeld zijn met je Windows Live-account, maar eenmaal dat gebeurd is, kan je rechtstreeks naar de Agenda onder het HOTMAIL- of WINDOWS LIVE MAIL-tabblaadje bovenaan.

Of je surft naar http://calendar.live.com. Meteen opent de agendatoepassing, die je kan bijwerken zoals je wil. Standaard staat hij op maand (handig om het overzicht te behouden), maar je kan dat ook naar dag of week verzetten, of naar een overzicht met alleen maar de afspraken die geagendeerd staan.

Je agenda bijhouden in Hotmail

 

STAP 2: Afspraken en gebeurtenissen

Om een nieuwe afspraak of gebeurtenis in te voeren klik je op het vakje van de daarmee corresponderende dag. Je ziet nu rechtsboven het venstertje TOEVOEGEN verschijnen. Klik daarop en er verschijnt een dialoogvenster waarin je de gebeurtenis een titel geeft. Die kan je vervolgens onderbrengen in een van de agenda’s in een verticale balk aan de linkerkant, met een eventuele notitie en het tijdstip.

Als de gebeurtenis een hele (werk)dag in beslag zal nemen, vink je gewoon HELE DAG aan. Je zal merken dat nationale feestdagen al over een eigen agenda beschikken, en dat ook de weersvoorspelling voor de komende dagen spontaan verschijnt.

Je agenda bijhouden in Hotmail

 

STAP 3: Nieuwe agenda maken

Misschien heb je aan één agenda niet genoeg. Ik heb in iCal bijvoorbeeld zes agenda’s, elk met een eigen kleur: privé, werk, deadlines, releasedata, een aparte agenda voor de dochter enzovoort. Als je ook met eerdere thematische agenda’s wil werken breid je ze uit met EEN NIEUWE AGENDA TOEVOEGEN, onderaan de lijst met agenda’s.

Klik je hierop, dan opent er opnieuw een dialoogvenster, waarin je het ding een naam kan geven. Belangrijker zijn de ‘cues’ waarmee je deze nieuwe agenda herkenbaar maakt: vooral met een kleur dus, maar eventueel ook met – we hebben tenslotte te maken met Windows Live – een emoticon.

Onderaan kan je ook nog automatische meldingen regelen die gelden voor elk item in de agenda. Sluit af met OPSLAAN, en de nieuwe agenda zit in de lijst.

Je agenda bijhouden in Hotmail

 

STAP 4: Taken en verjaardagen toevoegen

Windows Live Agenda heeft specifieke modules voor taken en verjaardagen. Je zag misschien al dat de agenda VERJAARDAGEN niet beschikbaar is als je gewoon een nieuwe afspraak wil invoeren. Dat komt omdat verjaardagen een speciale plaats krijgen onder het menu-item NIEUW bovenaan, waar je VERJAARDAG kiest.

Ook onder het menu NIEUW zit de mogelijkheid om een ‘to do’- lijstje aan te vullen door een TAAK toe te voegen. Die taken kan je een tijdsaanduiding geven, maar ze verschijnen niét in je agenda. Wel vind je ze onder TAKENLIJST, rechts van de tabbladen dag/week/maand.

Je agenda bijhouden in Hotmail

 

STAP 5: Agenda’s delen met anderen

Als je Windows Live Agenda met de rest van je gezin wil gebruiken, kan je één Windows Live-account voor heel het gezin maken (dus ook met een apart e-mailadres), en iedereen de toegangscode ervan geven. Een betere oplossing is echter om iedereen met zijn eigen Windows Live-account te laten werken en de agenda’s gewoon te delen.

Dat doe je via het menu DELEN, waar je eerst een agenda selecteert. Noem een nieuwe agenda bijvoorbeeld ‘gezinsagenda’, en je krijgt meteen verschillende opties voorgeschoteld. Je kan een agenda ook openbaar maken via het web, maar in deze workshop hou ik het op AGENDA’S ALLEEN DELEN MET VRIENDEN EN FAMILIE.

Klik op PERSONEN TOEVOEGEN, waarna je ofwel vrouw-, dochter- dan wel zoonlief uit je Windows Liveadressenlijst pikt, ofwel hun e-mailadres intikt in het invoervakje bovenaan. Daarna klik je op OPSLAAN. Vervolgens krijgt het gezinslid een e-mail, waarin hij of zij op ACCEPTEREN moet klikken om aan de agenda te kunnen.

Je agenda bijhouden in Hotmail

 

STAP 6: Agenda’s importeren

Je kan ook bestaande offline agenda’s importeren. Windows Live Agenda kan overweg met het ICS-formaat, en dus probeer ik een van mijn agenda’s uit iCal toe te voegen. Klik in de menubalk op AGENDA IMPORTEREN, waarna je IMPORTEREN UIT EEN ICSBESTAND kiest.

Eerst BLADEREN door je bestanden om het agendabestand eruit te halen, daarna klik je op OPEN. Vervolgens vink je IMPORTEREN IN EEN NIEUWE AGENDA aan, al is het soms ook handig om gewoon de inhoud in een bestaande Windows Live-agenda onder te brengen. Sluit ten slotte af met AGENDA IMPORTEREN.

Afhankelijk van het aantal items dat geïmporteerd moet worden, kan het nu eventjes duren voordat de agenda erin zit. Overal afblijven terwijl dit proces zich voltrekt (en daarmee bedoel ik de pagina niet vernieuwen of het browservenster sluiten), want dan wordt de import gestaakt

Je agenda bijhouden in Hotmail

 

Videotutorial

External links

Live Calendar