Intro

Is die kast niet te groot voor die muur? Meubels versjouwen is vermoeiend, maar op de pc wordt het gewoon een kwestie van klikken en slepen.

Niets zo ergerlijk als een kast die uiteindelijk toch een centimeter of twee te breed blijkt voor de muur waar je ze graag had gehad, of behangpapier dat vloekt met de kleur van je vloer.

Liever dan alles proefondervindelijk te ondergaan, teken ik grote veranderingen aan mijn interieur eerst uit op m’n computer, zodat ik zeker ben dat mijn fysieke inspanning enig nut zal hebben. Met RoomSketcher kan dit makkelijk en online, en je kan er zelfs ineens een foto van het toekomstige eindresultaat mee maken.

STAP 1: Een account maken

RoomSketcher vind je op www.roomsketcher.com, waar je op GET STARTED klikt. Om alle functies van het programma te kunnen gebruiken, moet je je wel even registeren. Klik daarvoor op het driehoekje naast Log In en kies NEW USER. Zodra je de procedure voltooid hebt, ben je geregistreerd en kan je op CLOSE klikken. In het venster MY FIRST PROJECT ga je vervolgens aan de slag.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 2: Foto’s nemen

RoomSketcher opent met een voorbeeldwoning, inclusief woonkamer/keuken, slaapkamer, badkamer, hal en balkon. Hier staan al meubels in, en onder de plattegrond zie je een selectiescherm met nog meer meubels, objecten en materialen.

Om een afbeelding van de woning te maken vanaf je huidige camerapositie, klik je op het camerapictogram naast je naam. Klik op MEDIA GALLERY om de foto groter te zien. Met een klik op MORE kan je de foto bewaren of afdrukken.

Om een ander gezichtspunt te krijgen, kan je de camera verslepen en een nieuw snapshot nemen. Wil je foto’s in hoge resolutie opslaan, dan zal je VIP-lid moeten worden. Voor € 99 per jaar krijg je 500 credits om leuke dingen mee te doen. Een foto in hoge resolutie kost wel 10 credits, zodat je er maar 50 kan maken. Behoorlijk prijzig, dus.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 3: Rondkijken

Je kan ook rondkijken in je huis, door vanuit de plattegrond te rechtsklikken op het 360°-pictogram en vervolgens VIEW HOME 360 te kiezen. Als de Media Gallery nog open staat, kan je ook op het tabblad HOME 360 klikken. Met een druk op VIEW kijk je vanaf het standpunt van het 360 pictogram om je heen. De pictogrammen onder de afbeelding laten je naar links, rechts, boven en beneden kijken, en in- en uitzoomen.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 4: Objecten toevoegen

Je kan zelf objecten toevoegen aan het huis. Klik in het selectiescherm voor OBJECTEN (dat nu op Furniture staat) op de driehoek naast het zoekvak en kies CANDLES. Versleep het plaatje met de paarse kaarsen naar een plekje voor de openslaande balkondeuren. Sleep je met de muis binnen de groene cirkel, dan kan je de kandelaars verplaatsen.

Door de gebogen groene pijltjes te verslepen roteer je een voorwerp, net zoals je dat met de camera deed. Een klik op het rode kruisje zal het object verwijderen. Laat je een object los boven een tafel, dan zal RoomSketcher het automatisch op de tafel plaatsen.

RoomSketcher heeft een aardige collectie meubels en accessoires in huis, en je kan de maat van die dingen ook aanpassen, om bijvoorbeeld een kast even groot te maken als het exemplaar dat je thuis hebt staan.

Selecteer een object, rechtsklik erop en kies PROPERTIES. Je ziet dan de hoogte van het ding en de hoogte boven de vloer, wat van belang kan zijn bij kandelaars die op een tafel staan, bijvoorbeeld. Lengte, hoogte en breedte pas je in dit venster naar wens aan.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 5: Een eigen huis …

Wil je zelf een huis of een kamer tekenen en vullen, dan klik je op NEW, START FROM SCRATCH. RoomSketcher wil dat je eerst de muren tekent. Je kan kiezen uit Thin, Thick en Divider, maar je kan de dikte eenvoudig aanpassen met de plus- en mintekens.

Kies THICK WALL en klik ergens links in het lege vlak boven de camera. Verplaats de muis naar rechts en klik weer als de lengte overeenkomt met die van een van jouw muren. Je krijgt dan een nieuwe muur die je op dezelfde manier kan plaatsen, haaks of onder een andere hoek.

Mocht je tijdens het plaatsen van muren plaatsgebrek hebben, dan kan je uitzoomen met het muiswiel. Voor de binnenmuren kies je THIN WALL. Klik op ESCAPE om te stoppen met plaatsen. Met het selectiepijltje kan je geplaatste muren onbeperkt selecteren en aanpassen.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 6: Ramen en deuren

Klik nu in het selectievenster op het tabblad WINDOWS ETC., klik op het driehoekje naast het zoekvak en kies WINDOWS. Kies een raam dat zo goed mogelijk lijkt op je eigen raam en sleep dit naar de juiste plek op de plattegrond. De oriëntatie wordt automatisch aangepast aan de muur. Door met je rechtermuisknop op het raam te klikken, kan je via PROPERTIES de hoogte, de breedte en de positie boven de vloer opgeven.

Heb je een paar dezelfde ramen, dan kan je rechtsklikken op dit aangepaste raam en COPY ITEM kiezen. Rechtsklik vervolgens ergens anders en kies PASTE ITEM om een kopie te plaatsen. Op dezelfde manier kan je in de categorie DOORS je deuren plaatsen. Voor de openingsrichting heeft elke deur vier kleine pictogrammen.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 7: Materialen

Bij het plaatsen van muren zie je her en der het woord ‘zone’ verschijnen. Dat is een gebied waarvan je de vloer kan vullen met een van de materialen uit het tabblad MATERIALS. Hier vind je tapijten, houten vloeren enzovoort die je vrolijk naar een van die zones kan slepen.

Dat geldt trouwens ook voor zaken als behang en muurverf. Sleep je die naar een bepaalde zone, dan weet RoomSketcher automatisch dat dit op de muur moet.

Teken je huis met Roomsketcher

 

STAP 8: Op de foto

Als je plattegrond af is, kan je beginnen inrichten. Zodra je daarmee klaar bent, plaats je de camera. Met een dubbelklik op die camera kan je in het tabblad CAMERA ook nog de verticale hoek, de hoogte en de zoomfactor aanpassen. Maak weer een snapshot en klik op MEDIA GALLERY. Als je helemaal tevreden bent, klik je op PREMIUM PHOTO.

Je hebt 20 credits cadeau gekregen, dus je kan twee Premium Photos bewaren. Klik op SAVE en GENERATE en wacht op de mail met een link naar de foto. Als je vanuit je snapshot in de MEDIA GALLERY op HOME 360 klikt, kan je tot slot een panorama maken vanaf de huidige camerapositie, maar wel slechts in ‘gewone’ kwaliteit.

Teken je huis met Roomsketcher

 

Videotutorial