Intro

Er zijn bijna evenveel beveiligingspakketten als er virussen zijn. Mijn keuze viel op G Data Antivirus 2012, voor de goede bescherming en de aangename interface.

STAP 1: Downloaden en installeren

AntiVirus 2012 is een te betalen pakket, dat 29,95 euro kost om je pc een jaar te beschermen. De testversie kan je 30 dagen gratis gebruiken. Surf naar www.gdata.be, waar je bij ANTIVIRUS 2012 op GRATIS TESTVERSIE klikt. Kies voor de volledige installatie, waarna je op je gemak een kop kof e kan gaan drinken. Na het installeren moet je het product activeren. Stip TESTVERSIE aan en klik op VOLGENDE.

Vul nu je naam en je e-mailadres in en verwijder het vinkje onderaan, tenzij je graag ‘gerichte reclame’ ontvangt. Bevestig met een druk op AANMELDEN. Je krijgt een bevestiging dat je succesvol aangemeld bent bij de virusupdates en een welkomstmail. Nu moet je je computer even herstarten, dus sluit alle vensters en druk op VOLTOOIEN.

Bescherm je pc met G Data Antivirus 2012

 

STAP 2: Updaten

AntiVirus 2012 nestelt zich in het systeemvak van Windows. Klik met je rechtermuisknop op het logo en kies G DATA ANTIVIRUS STARTEN. Je krijgt wellicht meteen de opmerking dat de virusherkenning niet meer up-to-date is. Met een druk op de knop CORRIGEREN en op JA haal je de nieuwste virusdefinities binnen. Ook dat kan even duren.

AntiVirus 2012 zal vanaf nu zelf elk uur de nieuwste definities ophalen. Vervolgens kreeg ik de melding dat er ook een softwareupdate beschikbaar was, die ik dan ook maar meteen op dezelfde manier installeerde.

Bescherm je pc met G Data Antivirus 2012

 

STAP 3: instellingen aanpassen

De interface is erg overzichtelijk: in vier kadertjes krijg je een overzicht van de actieve componenten. Alle groene regels kan je aanklikken om bijvoorbeeld tijdelijk een bepaald bewakingsonderdeel uit te schakelen of om een update in gang te zetten. Links onderaan zie je een bewegende gra ek die de belasting van je processor weergeeft.

Het linkervak laat zien hoe zwaar AntiVirus 2012 op je computer weegt, de rechtergrafiek toont de totale belasting van je processor. Om instellingen aan te passen, klik je rechts bovenaan op INSTELLINGEN. Veel moet je daar niet wijzigen. Bij BEWAKER kan je bijvoorbeeld wel aanpassen wat er moet gebeuren wanneer er geinfecteerde bestanden of archieven worden aangetroffen.

Ik zet bij HANDMATIGE VIRUSCONTROLE ook nog een vinkje bij BIJ SYSTEEMLAST DE VIRUSCONTROLE ONDERBREKEN, zodat de scan mijn computer met rust laat wanneer die al genoeg te verwerken heeft.

Bescherm je pc met G Data Antivirus 2012

 

STAP 4: Scans inplannen

AntiVirus 2012 houdt je computer nauwlettend in de gaten, maar je kan ook zelf scans inplannen. In het instellingenvenster klik je op AUTOMATISCHE VIRUSCONTROLES en vervolgens op de knop NIEUW. Geef de scan een naam en vink eventueel NA VOLTOOIING VAN DE OPDRACHT DE COMPUTER UITSCHAKELEN aan.

Nu klik je links op OMVANG VAN DE ANALYSE en geef je aan welk deel van de computer je wil scannen. Druk dan op PLANNING en vertel het programma wanneer de scan uitgevoerd moet worden. Met de twee vinkvakjes onderaan kan je ervoor zorgen dat de scan later uitgevoerd wordt als de computer op het geplande tijdstip niet aan staat, en dat de scan niet uitgevoerd zal worden als je laptop niet aan de netstroom hangt.

Bij de SCANINSTELLINGEN kan je onder andere opgeven wat er met geïnfecteerde bestanden moet gebeuren. Met een druk op OK wordt de geplande scan opgenomen in het lijstje en uitgevoerd volgens planning. Je kan de instellingen later nog wijzigen door de scan te selecteren en op EIGENSCHAPPEN te klikken.

Bescherm je pc met G Data Antivirus 2012

 

STAP 5: Opstart-cd maken

Als voorzorgsmaatregel kan je ten slotte nog een opstart-cd aanmaken. Daarmee kan je je computer scannen nog voor Windows geladen wordt. Om zo’n cd te maken, klik je in het hoofdvenster van AntiVirus 2012 rechts boven op MEER, OPSTART-CD MAKEN. Druk op VOLGENDE en vervolgens op de knop VIRUSHANDTEKENINGEN BIJWERKEN, voor de allernieuwste versie.

Zodra je dat gedaan hebt, kan je kiezen of je de cd meteen op een schijf wil schrijven, dan wel een afbeelding wil maken om later op cd te branden. Ik kies voor de tweede optie, zodat ik het iso-bestand kan bewaren op een stickje en de cd kan branden wanneer ik hem nodig heb.

Kies een locatie, druk op VOLTOOIEN, en het programma gaat aan de slag. Wanneer je computer geïnfecteerd is met een virus, maak je best op dat moment opnieuw een cd aan, zodat je de laatste  virushandtekeningen hebt.

Bescherm je pc met G Data Antivirus 2012