Ik heb onlangs een aantal foto’s teruggehaald van een geformatteerde harde schijf. Maar nu blijken de (meeste) foto’s beschadigd. Kan ik die op een of andere manier toch nog bekijken?
Thomas Claeys

Allereerst deze vraag: is het proces om die fotobestanden uit de geformatteerde schijf op te vissen wel optimaal verlopen? Heb je die schijf nog, en is die intussen nog niet beschreven, dan loont het in elk geval de moeite om het eens met andere tools te proberen, bijvoorbeeld met EASEUS Data Recovery Wizard (de gratis versie laat je tot 1 GB aan data recupereren). Blijf je met beschadigde fotobestanden opgezadeld, dan moet je het over een andere boeg gooien.
Manueel dataherstel (met een gratis hex/disk-editor als Hxd) is in principe mogelijk, maar het vergt een doorgedreven kennis van de typische opbouw van een jpeg-bestand. Met gespecialiseerde hersteltools gaat het alvast een stuk makkelijker. Daarbij denk ik meteen aan PixRecovery (circa € 34), aan PhotoRescue (vanaf circa € 20 – vooral gericht op geheugenkaartjes) en aan Picture Doctor (circa € 68). Van deze programma’s bestaan trouwens ook gratis demoversies. Ik gaf bij wijze van test een opzettelijk corrupt gemaakt jpeg-bestand te eten aan PixRecovery en … die wist de foto effectief te herstellen. Er is dus nog hoop!