Intro

De goede oude wegenkaart ligt al lang niet meer in mijn auto, maar ondanks de populariteit van navigatietoestellen zijn er nog steeds heel wat mensen die een route opzoeken op en afdrukken van het internet. Online routeplanners genoeg trouwens, maar die van TomTom heeft wat mij betreft een streepje voor.

Waar Google Maps simpelweg de snelste of kortste route berekent, houdt TomTom rekening met de huidige verkeerssituatie. Ongeval gebeurd in Antwerpen? Dan stuurt de planner je over Brussel, ook al is de afstand langer. Met ‘tijd is geld’ in het achterhoofd geen overbodige luxe voor wie niet op een (goed) navigatiesysteem in de wagen kan terugvallen.

STAP 1: Route plannen

De routeplanner van TomTom vind je op http://routes.tomtom.com. Satellietbeelden biedt de dienst niet, maar de getekende kaart is behoorlijk duidelijk. Links zie je de planningsbalk, die je kan inklappen door onderaan op het oranje driehoekje te klikken.

Op het tabblad ZOEK EEN LOCATIE kan je snel een adres opzoeken, en een route plannen doe je (niet geheel verrassend) bij PLAN EEN ROUTE. Daar voer je je vertrekpunt en je eindbestemming in. Het vinkje bij BEPERK VERTRAGINGEN laat je best staan.

Erg handig: je kan ingeven wanneer je wil vertrekken. Standaard is dat NU METEEN, maar je kan ook een specifieke dag en tijd kiezen. Vertrek je binnen het halfuur, dan wordt de huidige verkeerssituatie in de berekening opgenomen. Bij een ander tijdstip wordt er rekening gehouden met metingen uit het verleden, de zogenaamde IQ Routes-technologie van TomTom. Daardoor is de kans groot dat je effectief de snelste route voorgeschoteld krijgt.

Een route plannen met Tomtom routeplanner

 

STAP 2: Verkeersinformatie raadplegen

Op de kaarten van TomTom krijg je standaard ook verkeersinformatie te zien. Heb je dat liever niet, dan verwijder je rechts bovenaan het vinkje bij TOON VERKEERSINFORMATIE. Verkeersinfo wordt weergegeven met verschillende pictogrammen, waarvan je de betekenis te weten komt door net boven de planningsbalk op LEGENDA te klikken.

Wil je weten wat er precies aan de hand is op een bepaalde locatie, dan klik je op de kaart op het pictogram. Is er maar één incident op die plek, dan zie je bijvoorbeeld hoe lang de file is en hoeveel tijd je er verliest. Zijn er meerdere incidenten, dan krijg je de totale lengte van de le te zien en moet je inzoomen om de informatie van elk incident apart te raadplegen.

De les worden op de kaart weergegeven met gekleurde pijlen, zodat je zelf al de hinder kan inschatten.

Een route plannen met Tomtom routeplanner

 

STAP 3: Thuislocatie instellen

Wil je de routeplanner vaker inzetten om je reisweg te berekenen, dan kan je tijd winnen door een thuislocatie in te stellen. Klik op het tabblad ZOEK EEN LOCATIE en geef je thuisadres in. Een grote blauwe duimspijker pint het adres vast op de kaart, en een klik op die duimspijker tovert een kaartje met opties tevoorschijn.

Klik op STEL IN ALS MIJN THUISLOCATIE, en de duimspijker verandert in een huis. Op dezelfde manier kan je je thuislocatie weer wissen. Met een druk op START HIER of EINDIG HIER kan je je thuislocatie instellen als begin- of eindpunt van een route. Druk je voortaan in de balk bovenaan op THUISLOCATIE, dan word je er op de kaart meteen heen gekatapulteerd.

Een route plannen met Tomtom routeplanner

 

STAP 4: Route delen

Om een route te kunnen delen, moet je er natuurlijk eerst één plannen. Nadat je dat gedaan hebt, klik je in de balk bovenaan op KOPPELING, waardoor de rechtstreekse link naar de geplande route zichtbaar wordt. Die kan je kopiëren en plakken in een e-mail, op Facebook, of waar je hem maar hebben wil.

Met een druk op PRINT kan je contactpersoon de instructies vervolgens afdrukken. Verkeerd rijden is dus geen optie meer.

Een route plannen met Tomtom routeplanner

 

Videotutorial