Intro

Ik ga binnenkort verhuizen, en omdat ik een lijstjes- en nummertjesmens ben zet ik een en ander in grafieken. Kwestie van de beslissing uitgelegd te krijgen. Vooral aan mezelf.

Grafieken moeten er vooral goed uitzien, dat zal elke kantoorheld je kunnen bevestigen. Met deze tips zien je grafieken er zo blits uit, dat de nummertjes niet meer van belang zijn.

STAP 1: Data

Of het nu gaat om een studie over de snotneus in verschillende leeftijdsgroepen, dan wel de evolutie van tanderosie bij de Mechelse scheper, elke gra ek begint met een lijst met cijfers. Ik ga mijn tijdsbesteding voor en na de verhuis vergelijken.

Hoe lang moet ik pendelen, hoeveel vrije tijd blijft er op het einde van de rit over enzovoort. Daarbij moet ik mijn data wel zo ingeven dat Excel ze juist kan lezen en omzetten. Voor mijn grafiek komt de legende in de eerste kolom, de data ‘voor verhuis’ in kolom twee en de data ‘na verhuis’ in kolom drie.

Hippe grafieken maken in Excel

 

STAP 2: Tijd voor taart

Ik wil beginnen met een gra ek die duidelijk de proporties van mijn verschillende tijdsbestedingen aangeeft. Ik selecteer mijn data, kies Invoegen, Cirkel en klik op de eerste knop in het venster 2d-cirkel.

Ik dubbelklik op de grafiek om een nieuw tabblad te voorschijn te halen: Hulpmiddelen voor grafieken. Daarmee kan ik mijn grafiek verfijnen. In het tabblad Ontwerpen kan je al kiezen uit enkele jne stijlen, al  kan niet in 3D. Door verschillende onderdelen van mijn gra ek te selecteren, kan ik ze helemaal naar mijn hand zetten.

STAP 3: Focus

Typisch aan zo’n taart is bijvoorbeeld dat je er een stukje kan uithalen, om het vervolgens wat extra aandacht te schenken. Dat doe ik door te klikken op de taartgrafiek en het stukje in kwestie uit de taart te slepen. Ik ga het ook een ander kleurtje geven. Ik klik op de achtergrond van mijn grafiek en ga van Opmaak naar Opvullen van vorm, waar ik een zachtgroen kies dat past bij de rest van mijn grafiek.

Hetzelfde trucje kan ik trouwens ook uithalen met de individuele taartstukjes, of de balken in een kolomgrafiek. Ik klik het stukje aan dat ik uit de taart heb geschoven en ga nog eens naar Opvullen van vorm. Deze keer kies ik voor Afbeelding en zoek ik op mijn computer naar een klein beeldje om in de taart te steken.

Tot slot klik ik in de legende op mijn belangrijkste onderdeel, Vrije tijd, en ga ik dat apart een beetje groter maken met de opmaaktooltjes in het tabblad Start.

Hippe grafieken maken in Excel

 

STAP 4: Staafjes en balken

Ik wil nu een vergelijkende studie maken. Dat lukt het best met de klassieke kolomgrafiek. Ik selecteer mijn data (zonder de titel), klik in het tabblad Invoegen op Kolom en vervolgens op de eerste knop bij 2D-kolom.

Zo’n kolomgrafiek is lekker duidelijk, maar niet geweldig spectaculair. Ook deze grafiek krijgt dus enkele toeters en bellen. Ik begin met een titel. In het tabblad Indeling zie je de knop Grafiektitel. Ik vind Boven grafiek de mooiste, klik op de nieuwe grafiektitel en zet hem om.

STAP 5: Assen en labels weghalen

Nu ik toch bij Indeling zit, haal ik de gegevenslabels weg door op Gegevenslabels te klikken en Geen te kiezen. Ik kan hier ook Astitels en Legenda naar smaak aanpassen. Ik verwijder bijvoorbeeld de Primaire Verticale as, zodat er niet té veel cijfertjes in mijn grafiek staan.

Om het alternerende effect met de rasterlijnen te krijgen, vul ik de achtergrond van de grafiek zelf met lichtblauw en klik ik daarna op de rasterlijnen. Een klik op Omtrek van vorm, en ik kan ze wit kleuren. Bij Dikte, onderaan, kan ik het raster een pak breder maken. Tot slot zet ik het geheel in nep-3D.

De grafiekbalken zelf kan je met Grafiekstijlen, in het tabblad Ontwerpen, in een blitse versie zetten. Daarnaast klik ik op het grafiekkader en ga ik in Opmaak naar Vormeffecten. Ik kies bij Schuine rand voor de vierde knop bovenaan: Gave helling. Meteen zit er meer diepgang in mijn grafiek.

 

Hippe grafieken maken in Excel