Intro

Caféploeg De Sjotters heeft dringend nieuwe voetbaltruitjes nodig en organiseert een benefietavond op de enige manier die ze kan bedenken: jenevers en warme chocomelk verkopen. Nu mag ik – wie anders – de affiche in elkaar te steken.

In vroegere tijden zou ik meteen naar Publisher gegrepen hebben, maar dat programma is tegenwoordig behoorlijk afwezig in de meeste versies van Office. Wel present: PowerPoint, dat in noodgevallen ook een verdienstelijke affichemaker blijkt te zijn.

STAP 1: Van dia naar affiche

Een van de voordelen van PowerPoint is dat het enorm makkelijk te bedienen is. De Office-omgeving voelt heel vertrouwd aan, en in dit programma kan je ook nog eens naar hartenlust slepen met beelden en tekstkaders, iets wat bijvoorbeeld in Word veel minder vlot lukt.

Dat neemt niet weg dat PowerPoint in principe een presentatieprogramma is, en de standaard afmetingen van je werkblad zijn dan ook dia’s. Ik wil mijn affiche op een A3’tje maken. Daarvoor ga ik naar het tabblad Ontwerpen en klik ik op Pagina-instelling. In het nieuwe venster open ik het dropdownmenu en vind ik, heel handig, de optie A3. Een klik daarop, en mijn formaat is meteen aangepast.

Ik zet de dia ook meteen Staand, kwestie van iets meer op een standaard affiche te lijken. Wil je zeker zijn dat je je affiche geprint krijgt, dan kan je ook voor A4 gaan, en hem later op A3 afdrukken. Nog een klik op OK, en ik kan aan mijn affiche beginnen.

Een affiche maken in Powerpoint

STAP 2: De schikking bepalen

De typische sjablonen van PowerPoint zitten meer in de zakelijke sfeer en passen dus niet echt bij een drankbacchanaal. In het tabblad Invoegen vind ik gelukkig alles wat ik nodig heb voor een simpele affiche. Ik maak de affiche in zwart-wit, want dat is een pak goedkoper om straks gedrukt te krijgen. Ik tik mijn tekst in en gebruik de verschillende opmaakopties om hem een beetje te fatsoeneren.

Dat werkt hetzelfde als in Word en Excel, dus veel geheimen kan ik je hier niet over verklappen. Het logo van de club moet er uiteraard ook bij, dus klik ik op Afbeelding en navigeer naar het juiste beeld om het in te voegen. Even slepen met de muis, en het staat op zijn plaats. Maar dan wordt het iets ingewikkelder …

Een affiche maken in Powerpoint

STAP 3: Tekenen

Onder het logo wil ik een jeneverglas, kwestie van duidelijk te maken dat het hier niet om een wedstrijdaffiche gaat. Daarvoor ga ik aan de slag met Vormen. Vanaf 2007 heeft Office namelijk een klein tooltje aan boord waarmee je vectoren kan tekenen en bewerken. Daarbij begin je bijvoorbeeld met een bol of een vierkant, en ga je de punten in die vorm bewerken om mooie gebogen lijnen te trekken.

Als je net als ik geen vaste hand hebt, durft dat al eens een handige manier zijn om eenvoudige beelden te maken. Ik doe een dappere poging om een jeneverglas te tekenen. Daarvoor begin ik bij Invoegen en kies ik in Vormen een cilinder. Een klik op mijn nieuwe cilinder, en het tabblad Opmaak komt tevoorschijn.

Daar klik ik op Vorm bewerken en Converteren naar vrije vorm. En dan nog een keer op Vorm bewerken en Punten bewerken. Nu kan ik de cilinder veranderen in een vorm die meer op een glas lijkt. Ik haal nog twee cilinders en het uiterste van mijn geduld boven voor een voetje en wat inhoud.

Een affiche maken in Powerpoint

STAP 4: De afwerking

Om mijn glas een beetje meer glasachtig, en mijn jenever wat vloeibaarder te maken, ga ik langs het tabblad Opmaak, waar ik met verschillende Vormeffecten aan de slag ga. Een van de opties in Vooraf ingesteld lijkt bijvoorbeeld wat op glas. Een beetje knoeien met opvulkleuren, randen en weerspiegelingen, en ik ben redelijk tevreden.

Nu moet ik alleen nog de uiteindelijke tekst voorzien. Die mag best een beetje feestelijk zijn. Ik ga naar het tabblad Invoegen en kies Wordart. Ik zoek een goede stijl en tik mijn tekst in.

Ook op die tekst kan je nog allerlei trucjes toepassen. Daarvoor ga ik naar Teksteffecten. Mijn titel krijgt bijvoorbeeld een 3D-effectje en een schaduw. Wil je hem helemaal onleesbaar maken, dan kan je een tekst ook alle kanten uit draaien met Transformeren.

Een affiche maken in Powerpoint