Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Google Documenten is handig voor wie ook onderweg geregeld tekstdocumenten, spreadsheets of presentaties moet kunnen opvragen of bewerken. Tegelijk mist de service de flexibiliteit die je bijvoorbeeld in Dropbox vindt. SyncDocs probeert het beste van de twee werelden te verenigen.

Na installatie van de tool volstaat het je accountgegevens van Google Documenten in te vullen. Vervolgens zorgt SyncDocs er automatisch voor dat al je bestanden bij Google Documenten worden gedownload naar een lokale map. Standaard is dat :usersDocumentsMy Google Docs, maar deze locatie kun je aanpassen.

[download_file]

Synchroniseren
Uit de naam van het programma kun je het al afleiden: het gaat hier niet om een loutere eenrichtingskopie, maar om een volwaardige synchronisatie. Dat houdt meteen in dat bestanden die je in die lokale map opslaat even later ook naar je opslagruimte bij Google Documenten worden geüpload.

Je beslist zelf of bestanden, indien mogelijk, bij het uploaden al dan niet naar het Google Documenten-formaat moeten worden geconverteerd. Als je dat verkiest, kan je de synchronisatie ook beperken tot specifieke bestandstypes. Bijvoorbeeld alleen die waarmee Google Documenten zelf overweg kan.

Bestanden worden nagenoeg meteen gesynchroniseerd, tenzij je zelf een specifieke synchronisatiefrequentie hebt opgegeven. Heb je die op ‘Manual’ ingesteld, dan vindt er alleen een synchronisatie plaats als je zelf het startsein daartoe geeft.

Installeer je SyncDocs op verschillende pc’s, dan ontvangen ook die alle bestanden uit je Google Documenten en worden bestanden die je daar in de lokale map plaatst op hun beurt netjes online gezet.

Delen
Het is vanuit SyncDocs ook makkelijk bestanden met specifieke personen te delen (via Google Documenten). Zo heeft SyncDocs zich netjes geïntegreerd in de Windows Verkenner en vind je in het contextmenu onder meer de optie Share with Google Docs terug. Standaard is het betreffende bestand dan voor iedereen beschikbaar die de bijhorende URL kent, maar via de knop Advanced kan je ook instellen wie lees- of schrijfmachtigingen krijgt.

De gratis versie van SyncDocs beperkt je wel tot 250 bestanden – of tot tienduizend naarmate je zelf nieuwe leden aanbrengt – met een opslaglimiet van 1 GB. We ondervinden wel dat SyncDocs nog niet honderd procent stabiel is; houd dus rekening met een vastloper af en toe.

External links

SyncDocs