Intro
Met Eraser van East-Tec wis je gemakkelijk je surfsporen en andere gevoelige gegeven van je computer.
STAP 1: Installeren
Je vindt de volledige versie van East-Tec Eraser 2010 op http://www.east-tec.com/eraser/. Om de probeerversie van de software te downloaden klik je in de linkerkolom op Download Free Trial.
De installatie is doodeenvoudig. Je kan eventueel het vinkje bij CREATE A DESKTOP ICON verwijderen, als je geen snelkoppeling op je bureaublad wil, maar verder is het gewoon een kwestie van een paar keer op NEXT drukken.
In het laatste venster laat je LAUNCH EAST-TEC ERASER aangevinkt, en met een klik op FINISH start het programma op. Je krijgt nu een reminder te zien die je er op wijst dat je de probeerversie maar 15 dagen mag gebruiken.
STAP 2: Registreren
Klik op de knop FREE REGISTRATION en vul op de website je naam en je e-mailadres in. Zet een vinkje bij I AGREE TO THE TERMS & CONDITIONS ABOVE, druk op SUBMIT en klik op de link in de bevestigingsmail. Vervolgens druk je in de linkerkolom op GET FREE KEY.
Op de volgende pagina zie je bovenaan je naam en je sleutel staan. Sluit de Risk Monitor (een rode gevarendriehoek in het systeemvak van Windows) af en druk dan in het venster van East-Tec Eraser op ENTER KEY… Vervolgens kopieer je je naam en de sleutel naar de juiste velden en druk je op OK. Je krijgt een bevestiging dat alles gelukt is, waarna East-Tec Eraser opstart.
STAP 3: Snelstartopties bekijken
Het welkomstvenster geeft je vier snelstartopties. Met de eerste kan je je surfsporen wissen en andere privacyopties aanspreken. Optie twee zorgt ervoor dat verwijderde bestanden de nitief gewist worden. Als je de prullenbak leegmaakt, zijn die bestanden immers nog niet verdwenen, zoals je weet. Met deze optie worden die gegevens de nitief onklaar gemaakt.
Met de derde optie kan je bestanden en mappen die nog niet verwijderd waren, meteen grondig wissen. Ik kies voor optie vier: START EAST-TEC ERASER 2010 WITH A FULL RANGE OF FEATURES. Daarmee start je de volledige versie van het pakket op. Wil je deze snelstartopties bij de volgende opstart niet meer zien, dan verwijder je het vinkje bij SHOW THIS WELCOME DIALOG BOX AT STARTUP.
STAP 4: Wisalgoritme kiezen
Links van het hoofdvenster herken je meteen de opties uit het welkomstvenster. Helemaal onderaan staat een schuifbalk om het veiligheidsniveau aan te passen. Hoe meer naar links, hoe sneller een wisactie zal verlopen, maar hoe minder grondig het wissen gebeurt. Gooi je de schuiver helemaal naar rechts, dan krijg je het tegenovergestelde.
Rechts van de schuifbalk lees je met welk algoritme de gegevens gewist worden, of dat algoritme het terughalen met software dan wel hardware tegengaat, en hoe snel het wissen zal verlopen. Afhankelijk van wat je precies wil wissen, kan je de schuifbalk aanpassen. Ik laat hem gewoon ergens in het midden staan.
STAP 5: Je computer opruimen
De Privacy Guard waakt zoals verwacht over je privacy, online en op je computer. Klik op de bol om de wizard te starten. Normaal volstaat een druk op BASIC, zodat de opruimactie automatisch gebeurt. Voor een blik achter de schermen klik ik op ADVANCED.
Je krijgt wat uitleg over de zes componenten waarbinnen de Privacy Guard werkt, en na een druk op NEXT krijg je die te zien als tabbladen. In elk tabblad kan je dan zelf aanvinken wat er opgeruimd moet worden. Dat is vooral nuttig als je bijvoorbeeld alleen de sur nfo van een bepaalde browser wil wissen, maar die van een andere wil behouden.
Na een druk op NEXT kan je dan aanvinken dat de computer nadien automatisch herstart moet worden. Dat is nodig om bepaalde bestanden die Windows vasthoudt te kunnen wissen.
STAP 6: Gegevens echt verwijderen
ERASE DELETED DATA zorgt dat verwijderde bestanden ook echt niet meer terug te halen zijn. Een druk op de bol maakt weer een wizard wakker, waarin je met een hoop vinkjes aangeeft wat je precies wil verwijderen. Met de standaardinstellingen gaat hij alle vrije ruimte op je harde schijven wissen, om zo alle restanten van gewiste bestanden naar de verdoemenis te helpen.
Wil je dat de huidige inhoud van de prullenbak ineens mee gewist wordt, dan zet je een vinkje bij DESTROY ALL FILES FROM THE RECYCLE BIN BEYOND RECOVERY. Je kan ook de grondigheid kiezen waarmee dat gebeurt, met de knop ERASURE SETTINGS. Dan krijg je in een lijst alle opties van de schuifbalk uit stap 3 te zien en kan je er een geschikte uitkiezen.
Een druk op NEXT toont nog eens een overzicht, en met START begint je computer er aan. Deze wisoperatie kan wel een hele poos duren, dus je zet hem best op net voor je gaat slapen.
STAP 7: Bestanden en mappen wissen
Je kan East-Tec Eraser 2010 uiteraard ook inzetten om losse bestanden en mappen te wissen. Daarvoor klik je op de bol met het onderschrift ADD FILES & FOLDERS, waarna je moet kiezen of je bestanden (FILES) dan wel mappen (FOLDERS) aan de lijst wil toevoegen. Op die manier selecteer je alle mappen en bestanden waarvan je de sporen wil wissen.
Eens je alles verzameld hebt, druk je op de bol ERASE FILES & FOLDERS. Je krijgt dan een overzichtsvenster te zien, waar je op CONTINUE klikt om het wisproces in gang te zetten. Je kan het hele proces volgen, waarna het venster verdwijnt en de lijst met mappen en bestanden in het hoofdvenster leeg is.
STAP 8: Extra functies
Boven die lijst staan ook nog vijf knoppen met extra functies. Een druk op RECYCLE BIN FILES zal de prullenbak van Windows leegmaken en alle sporen naar de gegevens erin verwijderen. Wil je ook verwijderde e-mailberichten de nitief wissen, dan klik je op DELETED EMAIL.
Kies je e-mailprogramma uit de uitklaplijst en volg de twee stappen waarmee je je gewiste e-mails op de juiste locatie krijgt. Na een druk op NEXT en FINISH zal Eraser alle sporen voorgoed verwijderen. En je kan ook een volledige partitie wissen. Daarvoor doorloop je de wizard nadat je op de knop ENTIRE DRIVE WIPER geklikt hebt.
STAP 9: Taken inplannen
Eraser 2010 heeft ook een planner aan boord, die je opent door op de knop SCHEDULER te klikken. Er wordt een nieuw venster geopend en er verschijnt een nieuw icoontje in het systeemvak van Windows. Klik op de knop NEW TASK, geef het kind een naam en druk op NEXT. Vervolgens kies je wanneer de taak uitgevoerd moet worden.
Daarna kom je in een venster terecht waarin alle opties van Eraser 2010 gegroepeerd zijn. Klik je op een van de drie bollen, dan kan je voor dat onderdeel instellen wat er precies moet gebeuren. Klik vervolgens op NEXT en tot slot op CREATE om de taak aan te maken. Aan de Erase Options hoef je niets te veranderen.
Wil je de ingestelde taken weergeven, dan klik je met je rechtermuisknop op het SCHEDULER-icoon in het systeemvak en kies je SHOW SCHEDULER.