Ik probeer een oud Word-document te openen, maar ik krijg telkens een foutmelding.

Ik hield jaren terug een dagboek bij op cd. Nu probeer ik dat dagboek terug te openen, maar ik krijg de foutmelding dat het document niet door Word kan worden gelezen omdat het mogelijk beschadigd is. Microsoft biedt dan een link met feedback aan, maar daar kom ik niet echt verder mee. Is hier niets aan te doen?
Bruno Dewispelaere

Je mag er alvast nooit van uitgaan dat gegevens op cd onbeperkt ‘houdbaar blijven’ – afhankelijk van allerlei parameters (de kwaliteit van het medium, de omstandigheden waarin het schijfje bewaard werd enzovoort) kan er al na enkele jaren datacorruptie optreden. Nu kan je jouw probleem op twee fronten aanpakken. Je kan eerst en vooral proberen het bestand alsnog (correct) uit te lezen en naar een ander medium te kopiëren. Gratis tools daarvoor zijn CD Recovery Toolbox , IsoBuster (bestaat ook in commerciële varianten) en Unstoppable Copier. Lukt het met deze programma’s niet om er een intact Word-bestand uit te lichten, dan ga je over naar plan B.
Start Word op, ga naar het menu Bestand en kies Openen. Klik op het nukkige bestand en druk op het zwarte pijltje naast Openen, waar je Openen en herstellen selecteert. Geen succes? Dan lukt het je misschien wel het bestand te openen met een alternatieve tekstverwerker, zoals Writer uit de OpenOffice.org-suite. Nog niet? Tracht het bestand dan opnieuw in Word te openen, maar kies in het uitklapvenster de optie Tekst uit een willekeurig bestand herstellen (in plaats van de standaardoptie Alle bestanden). Tot slot zijn er ook nog een aantal tools die echt gespecialiseerd zijn in het herstellen van corrupte Word-bestanden, zoals het gratis Repair MyWord of het krachtiger Advanced Word Repair (gratis demo; € 80,40). Succes!