Intro

WOT (Web of Trust) is een toevoeging voor je browser die je waarschuwt voor onveilige websites. Het ding vertrouwt volledig op internetgebruikers en hun oordeel over websites.

STAP 1: WOT installeren

Web Of Trust is beschikbaar als add-on, plug-in, extensie of hoe je het ook wil noemen voor Firefox, Chrome, Internet Explorer, Safari en Opera. Surf je met een andere browser, dan kan je altijd nog een bookmarklet  naar je favorietenbalk slepen.

Als je naar www.mywot.com surft, detecteert die automatisch met welke browser je komt aankloppen en ga je na een druk op DOWNLOAD FREE ADD-ON automatisch naar de juiste installatielocatie. In mijn geval is dat de webstore van Chrome, waar ik in het geopende kader op ADD TO CHROME klik.

Nog snel de installatie bevestigen, en even later verschijnt het groene ringetje naast mijn adresbalk en wordt de startpagina van WOT geopend.

Veiliger surfen met Web of Trust

 

STAP 2: Basisinstelling

Op die startpagina moet je aangeven in welke mate je automatisch beschermd wil worden. De standaardkeuze BASIC is wat mij betreft een goeie. Die toont bij elke website een gekleurde cirkel om de reputatie van die site aan te geven. Wil je enkel icoontjes zien bij mogelijk kwaadaardige sites, dan kies je voor LIGHT.

Wie zijn kinderen wil behoeden, kan PARENTAL CONTROL aanstippen. Kleurenblinden zetten een vinkje bij ENABLE COLOR BLIND ACCESSIBLE VERSION. Druk op NEXT. Nu moet je je registreren om toegang te krijgen tot alle functies van WOT, zoals zelf sites beoordelen. Doe je dat liever (nog) niet, dan sluit je de pop-up met een druk op de rode knop met het witte kruis.

Veiliger surfen met Web of Trust

 

STAP 3: Sites beoordelen

Wanneer je nu Google induikt, zal elke site een rood, oranje of groen cirkeltje meekrijgen, dat aangeeft of de site veilig is of niet. Een grijs cirkeltje betekent dat er nog niet genoeg beoordelingen zijn. Door een site te bezoeken en op het cirkeltje naast de adresbalk te klikken, kan je zelf een site beoordelen.

Als je in stap 2 geen account hebt aangemaakt, kan dat alsnog door in het beoordelingsvenster op REGISTER NOW te klikken. Klik je in dat venster bovenaan op SETTINGS, dan kom je in je WOT-instellingenvenster terecht. Daar kan je de plug-in volledig naar je hand zetten.

Veiliger surfen met Web of Trust