Bankverrichtingen zouden veiliger zijn met een virtuele pc. Maar waarom precies, en hoe doe je dat? Ik heb het al geprobeerd met VirtualBox, maar krijg het niet in orde.
Erwin De Schepper

Als je een browser in een virtuele machine draait, dan heeft dat, met het oog op veiligheid, twee voordelen. Eerst en vooral bescherm je je ‘echte’ systeem tegen allerlei malware die via zo’n browsersessie kan binnendringen. Bovendien – en dat is met name interessant voor internetbankieren – kan je zo’n virtuele machine doorgaans zo instellen dat die zichzelf automatisch ‘reset’ na gebruik, zodat er geen persoonlijke informatie bewaard blijft. Dat laatste kan ook wel met de privacymodus van je browser (de ‘pornoknop’, weet je wel), maar die oplossing is toch iets minder veilig.
Je zou bijvoorbeeld het – weliswaar Duitstalige – BitBox kunnen overwegen (VirtualBox VM met Debian Linux en Firefox; gratis voor persoonlijk gebruik), met een kant-en-klare vmware appliance, bjvoorbeeld. Deze laatste is een VHD-machine die je vanuit het schijfbeheer in Windows 7 kan koppelen en van daaruit kan opstarten (als administrator). Je krijgt dan Firefox in een virtuele omgeving; een verbinding opzetten lukte mij wel pas toen ik in Firefox aangaf zonder proxy te werken.