Wachtwoorden zijn de sleutel tot ons online leven, daarom bedenk je maar beter een moeilijk te raden sleutel. Maar hoe maak je een wachtwoord dat zowel makkelijk te onthouden als moeilijk te raden is?

Voor een goed wachtwoord moet je eerst en vooral een aantal basisregels in acht nemen. Neem niets wat voor de hand ligt: de namen van je kinderen, je hond en ook niet je trouwdatum. Eigenlijk neem je helemaal geen woord dat voorkomt in het woordenboek.

Gebruik ook meerdere wachtwoorden. Wie zowel voor Facebook, e-mail, PayPal als andere webdiensten hetzelfde wachtwoord gebruikt, loopt meer risico. Bovendien doe je er goed aan om je wachtwoord elke zes maanden te veranderen. Wie stiekem toegang had tot je mailbox, wordt zo eenvoudig weer buitengesloten.

Dag van het wachtwoord veranderen
Maar hoe bedenk je nu een wachtwoord van willekeurige letters of cijfers dat je zelf vlot kan onthouden? Naar aanleiding van International change your password-day (1 februari) legt Rik Ferguson van Trend Micro in een blogpost uit hoe je dit het best doet.

Ferguson raadt aan om te denken aan een voor jou makkelijk te onthouden zin. In zijn voorbeeld neemt hij “Mötley Crüe and Adam and the Ants were the soundstrack of my youth.” Van die zin neemt hij telkens de eerste letter van elk woord: MCAAATAWTSOMY.

Dat wordt vervolgens aangepast door er enkele makkelijk onthoudbare hoofd- en kleine letters in te zetten: MCaAatAwtsomY.

Vervolgens probeer je bepaalde letters door cijfers te vervangen, bijvoorbeeld een o door een 0. Dit brengt ons bij MCaAaatAwtS0mY.

Om geautomatiseerde wachtwoordkrakers nog meer van de wijs te brengen voeg je minstens één speciaal teken toe (zoals µ§=:;*-). In dit geval wordt het woord ‘and’ twee maal vervangen door een ‘+’ en ‘&’: MC+A&tAwtS0mY.

Om het af te ronden adviseert Ferguson om er ook een £-teken (Britse pond) aan toe te voegen omdat dit vaak wordt vergeten bij hackingtools. In principe is dat ook het geval voor het €-teken dat nog maar een dikke tien jaar op onze toetsenborden opduikt. Hierdoor krijg je Mc+A&tAwTs0mY£ of Mc+A&tAwTs0mY€, afhankelijk van je favoriete munteenheid.

Maar hiermee heb je nog steeds geen variabel wachtwoord voor elke site of dienst. Om dat eenvoudig op te lossen raadt Ferguson aan om voor elke dienst de eerste en laatste letter van een website toe te voegen aan je wachtwoord. Hierdoor krijg je een unieke combinatie die alsnog goed te onthouden is voor jezelf.

Alternatief
Wie dit nog te complex vindt, kan altijd terecht bij XKCD. Deze geniale webcomic suggereerde een tijd geleden al dat je beter absurde wachtzinnen in plaats van wachtwoorden kon gebruiken. Bij voorkeur door vier willekeurige woorden te kiezen en daar in gedachten iets bij voor te stellen. Ze leggen het nog eens voor je uit in deze strip, en op Passphra.se kan je vier zelfs willekeurige woorden voor je laten genereren.