Intro

Een van de simpelste en tegelijk handigste webdiensten ooit is Doodle. Nog nooit was het zo gemakkelijk om een datum te prikken voor die reünie of vrijgezellenavond.

STAP 1: Account maken

Je vindt Doodle op www.doodle.com, waar je zonder een account aan te maken meteen een activiteit kan plannen door op PLAN EEN ACTIVITEIT te klikken.

In deze workshop ga ik wel een account aanmaken, omdat daar een paar voordelen aan verbonden zijn. Klik dus rechts bovenaan op AANMELDEN en vervolgens op MAAK EEN ACCOUNT. Je komt op een pagina terecht die half in het Engels en half in het Nederlands is. Daar kan je je naam, e-mailadres en wachtwoord ingeven.

Gebruik je liever je Facebook-, Google-, Yahoo!- of OpenID-account, dan klik je onderaan naast de blauwe Maak account-knop op AANMELDEN. Je krijgt nu een e-mail met instructies om je account te activeren.

Makkelijk afspreken met Doodle

 

STAP 2: Je profiel aanvullen

Na de activatie moet je inloggen en je profiel vervolledigen door onder andere je land en tijdzone in te vullen. Doodle heeft jammer genoeg alle velden verplicht gemaakt, maar je kan dat counteren door bijvoorbeeld bij Geslacht OTHER in te vullen en als Functie NOT SPECIFIED te selecteren.

Je geboortedatum moet ergens tussen 1900 en 2100 liggen, dus dit is je kans om virtueel te tijdreizen. Een druk op VOLTOOIEN brengt je naar je dashboard, waar je twee tabbladen ziet. Bij PEILINGEN kan je een activiteit plannen of een keuze (een poll) opstellen.

Makkelijk afspreken met Doodle

 

STAP 3: Activiteit plannen

Klik op PLAN EEN ACTIVITEIT om de planningwizard te starten. Eerst geef je de activiteit een titel en een omschrijving. Na een druk op VOLGENDE kies je enkele datums, en in de stap erna kan je voor elke datum een aantal tijdstippen voorstellen.

Standaard staan er drie vakjes per datum, maar je kan dit uitbreiden met de link VOEG MEER TIJDSTIPPEN TOE. In de volgende stap kan je indien nodig extra opties toevoegen door INSTELLINGEN uit te klappen. Door bijvoorbeeld JA/NEE/ EVENTUEEL PEILING aan te vinken, kunnen je contactpersonen bij een bepaald tijdstip behalve ja en nee ook eventueel antwoorden.

Met een laatste druk op VOLGENDE nodig je mensen uit om je peiling in te vullen. Dat kan door een link te versturen via je e-mailprogramma, of door Doodle de uitnodiging te laten verzenden.

Makkelijk afspreken met Doodle

 

STAP 4: Je agenda koppelen

Alle extra’s van de Doodle-account vind je door rechts bovenaan op BEHEER UW ACCOUNT te klikken. Nu kan je een avatar uploaden, je e-mailadres en andere pro elinstellingen aanpassen en ga zo maar door. De interessantste optie zit echter bij AGENDA EN ADRESBOEK. Daarmee kan je immers je agenda en je adresboek uit onder andere Google, Outlook, iCal of Exchange aan Doodle koppelen.

Klik op OPEN om de verschillende opties te bekijken. Ik ga mijn Google-account koppelen en klik op de knop KOPPELEN. Vervolgens geef ik Doodle toegang tot mijn Google-account met een druk op GRANT ACCESS. Plan ik nu via MYDOODLE een nieuwe activiteit, dan krijg ik meteen mijn agenda te zien en heb ik al een overzicht van de reeds geplande afspraken.

Makkelijk afspreken met Doodle

 

STAP 5: MeetMe-profiel maken

Krijg je zelf regelmatig aanvragen voor vergaderingen of andere afspraken, dan loont het om een MeetMe-pagina op te zetten. Dat doe je ook via BEHEER UW ACCOUNT, waar je op MEETME PAGINA klikt. Klik op HELP (IN HET ENGELS) en kies vervolgens een url voor je MeetMe-pagina.

Met een druk op CONTROLEER BESCHIKBAARHEID kan je nagaan of de url nog vrij is. Is dat het geval, dan leg je hem vast met BOEK NU! Bevestig de url, en je komt opnieuw op je beheerpagina terecht, waar je nu extra opties krijgt onder MeetMe-pagina.

Heb je je agenda aan Doodle gekoppeld, dan kan je aanvinken welke agenda zichtbaar moet zijn voor de bezoekers van je MeetMe-pagina. Zij krijgen dan te zien wanneer je al bezet bent, maar uiteraard niet wat je op dat ogenblik gepland hebt.

Makkelijk afspreken met Doodle