Aan audio sleutelen? Audacity - zo ongeveer de enige gratis geluidssoftware - vind ik niet altijd even gebruiksvriendelijk. Een prima alternatief is Aviary Myna, de complete geluidsbewerker die het in je browser doet.

Intro

Aan audio sleutelen? Audacity – zo ongeveer de enige gratis geluidssoftware – vind ik niet altijd even gebruiksvriendelijk. Een prima alternatief is Aviary Myna, de complete geluidsbewerker die het in je browser doet.

Aviary is de paraplu waaronder een heel aantal interessante webtools huizen. Zoals Myna, een echte geluidsbewerker met meerdere sporen die je zomaar gratis kan gebruiken. Handig als je met samples een song of een mix wil maken, maar ook nuttig voor andere soorten opnames. Een podcast, bijvoorbeeld.

Surf naar www.aviary.com/tools/myna. Selecteer OPEN SAMPLE als je nieuwsgiering bent om te zien hoe een volledig lied kan worden samengesteld. Om zelf iets te creëren, klik je op LAUNCH!. De opstart van Myna kan even duren, afhankelijk van je pc- en verbindingssnelheid.

STAP 1: De basis

Myna werkt zoals quasi alle audiobewerkers met sporen (tracks). Op elk spoor plaats je een stukje geluid (sample), dat je verder kan manipuleren, bijvoorbeeld door het volume te laten aanzwellen, de sample uit te rekken of het fragment te herhalen. Alle sporen bij elkaar vormen een tijdslijn.

Als je goed kijkt zie je dat deze lijn verdeeld is in maten, telkens bestaande uit vier beats. Dankzij deze onderverdeling wordt het makkelijk om samples ten opzichte van elkaar juist te positioneren. Links zie je per track een aantal knoppen, waarmee je bijvoorbeeld het volume van die speci eke track kan aanpassen.

Daar net boven is een handige optie als je nog maar net met Myna leert werken: SNAP TO GRID. Zet dit aan om samples automatisch op de tijdslijn te laten ‘vastklikken’. Ook belangrijk zijn de drie cursormodi (EDIT, SELECT of SCROLL), die je rechtsboven selecteert. Wat je hier kiest, bepaalt hoe je fragmenten kan manipuleren.

Geluid bewerken met Aviary Myna

 

STAP 2: Geluid importeren

Er zijn drie manieren om geluidsfragmenten aan een project toe te voegen: een geluidbestand importeren van de pc, een opname maken of een fragment uit de audiobibliotheek van Aviary plukken. Om te importeren, klik je op FILE (de knop linksboven in het browservenster, niet te verwarren met het filemenu dat je misschien ziet omdat je een Engelstalige browser geïnstalleerd hebt).

Dan klik je op IMPORT AUDIO. Zowel mp3’s als een aantal andere bestandsformaten zijn welkom. Om te importeren, doorloop je enkele stappen, waarbij je onder andere aangeeft wie dit audiofragment mag zien: jij, je contacten of iedereen. In een laatste stap vertel je ook wat over het fragment (genre, beats per minuut enzovoort).

Geluid bewerken met Aviary Myna

 

STAP 3: Zelf opnemen

Een andere handige functionaliteit in Myna is dat je eerst een aantal tracks kan arrangeren, om dan zelf een stukje in te spelen. Wil je bijvoorbeeld je gitaarspel oefenen, dan kan je drums en een baslijn in Myna afspelen en tegelijk de gitaar opnemen. Ga naar FILE, RECORD AUDIO. Je ziet nu Flash verschijnen, dat om toegang vraagt tot de geluidsingang van je pc.

Voor je effectief opneemt, moet het volume goed zitten. Klik op MONITOR SOUND. Spreek iets in en beweeg de schuifbalk bij RECORD VOLUME totdat de monitorbalk net niet rood kleurt. De optie PLAY OTHER TRACKS WHILE RECORDING vink je aan als je met begeleiding wil opnemen.

Geluid bewerken met Aviary Myna

 

Stap 4: Bewaren

Vroeg of laat zal je jouw creatie willen bewaren. Dan kan online bij Aviary zelf, al moet je je dan wel registreren. Klik boven rechts op SAVE AS en dan op de knop LOGIN/REGISTER. Vul de vereiste gegevens in, en je  bent meteen geregistreerd. Je gaat nu automatisch naar het SAVE TO AVIARY-venster. Benoem je meesterwerk bij CREATION TITLE en vul desgewenst een beschrijving en tags in.

Wat je nu bewaart, is het project zelf, met de losse tracks. Wil je een afgewerkt muziekbestand, dan moet je bij FILE voor MIXDOWN kiezen. Je kan het liedje dan downloaden als mp3- of wavbestand, of met een html-code op een webpagina plaatsen.  En als dat nog niet genoeg is: je kan jouw sonoor kunstwerk publiceren zodat anderen het kunnen vinden, bijvoorbeeld op SoundCloud.

Geluid bewerken met Aviary Myna

 

External links

Aviary Myna