Intro

De cloud is tegenwoordig overal, en Pogoplug is een perfect voorbeeld van zo’n cloudtoepassing. Vroeger was het in de eerste plaats een roze toestel waarmee je bestanden kon delen over internet.

Intussen bestaat ook de gratis softwarevariant om mappen en bestanden van op afstand benaderbaar te maken en om makkelijk bestanden te kunnen delen met anderen. Voor geavanceerde functies zoals printen van op afstand heb je nog wel een Pogoplug-toestel nodig.

STAP 1: Installeren

Het juiste installatiebestand van Pogoplug vind je op http://software.pogoplug.com. Klik daar onder de roze knop op de link naar de Windows- of de Mac-versie. Zodra het downloaden voltooid is, zet je de installatiewizard in gang.

Halverwege (dat wel even duurt) vraagt Windows of je een virtuele netwerkadapter wil installeren. Dat wil je, dus druk op INSTALLEREN. Wanneer de installatie voltooid is, klik je op FINISH, en Pogoplug wordt opgestart.

STAP 1: Installeren

 

STAP 2: Instellen

Nu geef je aan of je al een Pogoplug-account hebt of niet, en vul je de juiste gegevens in. Vervolgens kies je welke mappen van op afstand bereikbaar moeten zijn. Je hebt op dit moment enkel de keuze uit mappen als Bureaublad, Mijn documenten en Mijn muziek, maar straks kan je ook gewone mappen kiezen.

Je keuze is nu dus nog niet definitief. Klik op SKIP THE TOUR om de introductie over te slaan en op FINISH om de installatie af te ronden. Intussen is er op de achtergrond wellicht een venster van Windows Verkenner opengegaan dat de inhoud van de nieuwe P-schijf toont. Dat mag je voorlopig sluiten.

STAP 2: Instellen

 

STAP 3: Mappen delen

Het con guratiescherm van Pogoplug opent automatisch. Is dat niet zo, dan klik je met je rechtermuisknop op het roze icoon in het systeemvak en kies je OPEN POGOPLUG PREFERENCES. Je ziet vijf tabbladen, waarvan je eerst REMOTE ACCESS opent.

Met de knop van het mapje en het groene plusteken kan je kiezen welke mappen je van op afstand wil kunnen bereiken. Op het tabblad DRIVE kan je kiezen of je je Pogoplug Cloud als schijf wil weergeven en zo ja, welke schij etter hij moet krijgen.

STAP 3: Mappen delen

 

STAP 4: Bestanden vanaf een afstand raadplegen

Je bestanden op afstand raadplegen doe je via http://my.pogoplug.com, waar je indien nodig inlogt. De eerste keer krijg je de boodschap dat je 5 GB gratis online opslag hebt gekregen. Wil je straks bestanden uploaden via een apart programma, dan kan je de Pogoplug Uploader binnenhalen met een druk op de roze knop.

In het andere geval sluit je het kader met een druk op het kruisje. Je kan de Uploader Software ook later nog downloaden, via www.pogoplug.com/downloads. Bovenaan zie je zes tabbladen staan, links zie je er twee: Pogoplug Cloud en de naam van de computer waarop Pogoplug geïnstalleerd is.

Klik je daar op, dan krijg je de gedeelde mappen te zien. Die kan je nu gewoon openen door er op te klikken. Zweef je met je muis boven een map of bestand, dan krijg je een aantal knoppen van sociale netwerken te zien en een omgekeerd driehoekje, dat de interessantste opties herbergt zoals Download, Copy en Send Link.

STAP 4: Bestanden vanaf een afstand delen

 

STAP 5: Bestanden delen met anderen

Een van de voordelen van Pogoplug is dat je makkelijk bestanden kan delen met anderen. Je kan de mappen op je computer delen door op het omgekeerde driehoekje te klikken en SEND LINK te kiezen. Wil je  bestanden delen zonder mensen toegang te geven tot mappen op je computer, dan klik je eerst op POGOPLUG CLOUD en vervolgens op de knop UPLOAD FILES.

Dat uploaden kan natuurlijk ook via de Uploader Software waar ik het in stap 4 over had. De geüploade bestanden zie je ook op de P-schijf op je computer, in de map Pogoplug Cloud. Bestanden die je uploadt, zijn altijd beschikbaar; de mappen op je computer kan je alleen van op afstand bereiken wanneer je computer aan staat en de Pogoplug-software draait.

STAP 5: Bestanden delen met andere

 

External links

Pogoplug