Je wilt een bericht of een bestand naar iemand doormailen, maar je wil niet dat derden weet krijgen van die geheime boodschap, laat staan dat ze die boodschap kunnen inkijken. SilentEye zorgt daarvoor.

Steganografie is een vorm van cryptografie waarbij tussen normale gegevens ook andere, geheime informatie mee wordt gecodeerd, maar dan op zo’n manier dat de aanwezigheid van die informatie niet opvalt. Dat is precies wat SilentEye mogelijk maakt.

[download_file]

Je beslist zelf welke onderdelen SilentEye mee moet installeren. Maar tenzij je nooit gegevens wil verstoppen in jpeg-, bmp- of –wav-bestanden of geen behoefte hebt aan extra encryptie, laat je beter alle componenten geselecteerd.

Bestand naar hoofdvenster verslepen
Na de installatie verschijnt dan het hoofdvenster van SilentEye. Het is de bedoeling dat je hier het beeld- of geluidsbestand naartoe sleept waarin je een geheime boodschap of een compleet bestand wil verstoppen.

De knop Properties vertelt je meteen hoeveel bytes (octets) je in dat bestand kwijt kan. Gaat het om een beeldbestand, dan heb je de keuze tussen twee exportformaten, bmp en jpg. Je zult dan merken dat een bmp-bestand doorgaans heel wat meer gegevens kan verstoppen dan een jpg-afbeelding.

Heb je eenmaal een geschikt ‘draagbestand’ gevonden, dan voeg je via de knop Encode het zelf in te tikken bericht of het bestand toe dat je wil verstoppen. Afhankelijk van je keuze (jpg of bmp) krijg je aangepaste opties te zien die mee de kwaliteit van het draagbestand bepalen.

Wachtwoord voor encryptie
Verder kan je hier nog de doellocatie aanwijzen en aangeven of je de gegevens extra wil comprimeren of encrypteren met AES. In het laatste geval moet je naast het wachtwoord voor het verstoppen van je bericht of bestand ook nog een wachtwoord voor de eigenlijke encryptie ingeven. Het verstoppen en encrypteren neemt wel wat tijd in beslag.

Wil jij – of de ontvanger van je steganografisch bestand – toegang krijgen tot de geheime boodschap, dan zit er niets anders op dan het bestand naar het venster van SilentEye te verslepen, de knop Decode in te drukken en de bijhorende wachtwoorden in te vullen.

SilentEye werkt zowel onder Windows, Mac OS X als Linux.

External links

SilentEye 0.4.1