Intro

Al wie een iOS-toestel heeft, kent het probleem: je kan je iPhone, iPod of iPad maar met één computer synchroniseren. Heb je liedjes, foto’s of video’s op je werkcomputer staan, maar is je iToestel gesynchroniseerd  met je thuis-pc, dan worden alle huidige liedjes, foto’s en/of video’s op je iPod, iPhone of iPad verwijderd zodra je die van je werkcomputer er op wil zetten.

Niet leuk, maar klagen lost niks op. In deze workshop vertel ik hoe je dezelfde iTunes-bibliotheek kan gebruiken op meerdere computers, waardoor dit synchronisatieprobleem verdwijnt. Daarbij maak ik gebruik van Dropbox en AutoHotKey. Het voordeel is dat je bibliotheek automatisch geback-upt wordt. Het nadeel? Als je een grote bibliotheek hebt, kom je er niet gratis vanaf.

STAP 1: Dropbox installeren

Je vindt Dropbox op www.dropbox.com, waar je de tool downloadt en vervolgens een account aanmaakt. Dropbox voorziet standaard 2 GB gratis, maar je kan op verschillende manieren extra ruimte bijverdienen. Eén ervan is een account maken met een referral van een andere gebruiker (die van mij bijvoorbeeld: http://db.tt/vn9OmZk). En ja, ik krijg dan ook gratis extra ruimte.

Doe je alles wat op de Get Started-tab vermeld staat, dan krijg je ook extra ruimte, en op https://www.dropbox.com/free staan nog taken waarmee je ruimte kan verdienen. Heb je nog meer opslagplaats nodig, dan zal je een abonnement moeten nemen van $9,99 per maand voor 50 GB of $19,99 per maand voor 100 GB.

Na de installatie van Dropbox worden alle bestanden en mappen die je in de standaard Dropbox-map zet automatisch online gesynchroniseerd. Dat is dan ook exact wat ik ga doen met mijn iTunes-bibliotheek.

Dropbox installeren

 

STAP 2: Je bibliotheek verhuizen

Je iTunes-bibliotheek staat normaal in C:Gebruikers[gebruikersnaam]Mijn MuziekiTunes. Die map verhuis je in zijn geheel naar je Dropbox-map. Voor deze workshop ga ik ervan uit dat je muziekcollectie in de iTunes-map bewaard wordt. Is dat niet het geval, dan zal je je je muziek moeten verhuizen.

Je iTunes-bib en je muziekcollectie samen mogen uiteraard de beschikbare opbergruimte van Dropbox niet overschrijden.Zodra het kopiëren achter de rug is, kan het uploaden beginnen. Het Dropbox-icoontje in het systeemvak krijgt een blauw bolletje met twee draaiende pijlen mee, om aan te geven dat er gegevens gesynchroniseerd worden.

Zodra alles voltooid is, komt er weer een groen bolletje met een vinkje te staan. Maar dat is wellicht iets voor morgen, afhankelijk van je uploadsnelheid.

Je bibliotheek verhuizen

 

STAP 3: De nieuwe bibliotheek instellen in iTunes

Nu je bibliotheek verplaatst is, moet je iTunes nog vertellen waar het die bibliotheek kan vinden. Hou SHIFT ingedrukt terwijl je iTunes opstart, en er verschijnt een kadertje dat je vraagt om de weg naar een bibliotheek te wijzen. Ga in je Dropbox op zoek naar de bibliotheek en bevestig de locatie.

Zodra iTunes alles heeft gevonden, kan je hetzelfde doen op je andere computer. Je moet wel eerst iTunes op de eerste computer afsluiten, want je bibliotheek kan maar in één exemplaar van iTunes tegelijk geopend zijn. Geen nood; aan dat euvel passen we in stap 5 een mouw.

De nieuwe bibliotheek instellen in iTunes

 

STAP 4: Testen

Wanneer de verplaatsing van de bibliotheek op beide computers gelukt is, voeg je een nieuw nummer toe aan de iTunes-bib op één computer. Als alles goed gaat, zal dat nummer nu ook op de andere computer in je iTunes verschijnen. Belangrijk: je Dropbox-map (en bijgevolg ook je iTunes-bibliotheek) moet zich op alle computers op exact dezelfde plaats bevinden, zoniet geraakt iTunes in de war.

STAP 5: Autohotkey installeren

Om te vermijden dat je thuis niet naar je iTunes-bib kan luisteren omdat het programma nog open staat op je werkcomputer, maken we gebruik van AutoHotKey. Met dat programma kan je zowat alles  automatiseren.

Je downloadt AutoHotKey op www.autohotkey.com/download, waar je op INSTALLER FOR AUTOHOTKEY_L klikt. De installatiewizard is behoorlijk standaard. Vervolgens download je het scriptje dat ik heb klaargezet op www.clickx.be/link/autohotkey, om vervolgens te openen met Kladblok.

Wijzig indien nodig drie keer C:My Dropboxtest.txt, zodat het pad naar jouw Dropbox-map verwijst. Je kan eventueel ook ^#i (wat staat voor de sneltoetsen Ctrl+Windows+I) wijzigen in een andere toetsencombinatie. Met die combinatie moet je iTunes immers voortaan openen om te zorgen dat onze truken van de foor werken.

Concreet maakt het scriptje een tekstbestand aan in je Dropbox, met daarin de naam van de computer. Elke vijf seconden kijkt de computer dat tekstbestand na, en zolang zijn eigen naam er in staat, blijft iTunes geopend. Staat er een andere naam in (en werd iTunes dus recenter geopend op een andere computer), dan sluit hij iTunes automatisch af.

Autohotkey installeren