Ga je graag met het virtuele penseel aan de slag en heb je, naast enig artistieke aspiraties, ook een grafische tablet bij de hand, dan moet je zeker My Paint uitproberen.

Je kunt weliswaar afbeeldingen en foto’s in MyPaint importeren (althans in png-, jpeg- en ora-formaat), maar vergis je niet: MyPaint is géén fotobewerkingstool. Zelfs basale manipulaties ontbreken daartoe. MyPaint is echter wel een leuk programma om artistieke schilderijen te maken.

Daarvoor kan je uit heel wat fraaie brushes kiezen. Op het web kan je bovendien terecht voor enkele extra exemplaren. En voor wie zich geroepen voelt: eigen brushes ontwerpen is net zo goed mogelijk.

[download_file]

Nu kan je weliswaar ook met de muis aan de slag, maar daarmee doe je het programma onrecht aan. Je krijgt in dat geval namelijk geen drukgevoelige effecten te zien, wat wel het geval is als je met een grafische tablet werkt.

Een geavanceerde kleurenkiezer zorgt ervoor dat je snel en precies de gewenste kleuren kan instellen. Handig is ook het ‘scratchpad’: een klein venster waarin je een bepaald penseel of effect vlug even kan uittesten. MyPaint ondersteunt bovendien lagen; die kan je dan samensmelten, meer of minder transparant maken enzovoort.

De tool is wel zo slim om nagenoeg alle functies ook via sneltoetsen te laten bedienen, zodat je met de andere hand de tekenpen kan blijven hanteren. Er zijn heel wat sneltoetsen voorgedefinieerd, maar die laten zich snel aanpassen.

MyPaint is beschikbaar voor Windows (32- en 64-bits), Mac OS X en – weliswaar nog in volle ontwikkeling – voor diverse Linux-distributies.

External links

My Paint 1.0.0