Voor veel gebruikers blijft Photoshop vooralsnog de beste fotobewerker. Dat kan kloppen, maar je betaalt er dan ook wel heel wat geld voor en de leercurve is niet niks. Als het iets minder mag zijn qua mogelijkheden en vooral veel minder qua kosten, is het gratis PhoXo een aardig alternatief.

PhoXo laat zich verrassend snel installeren en er is bovendien een Nederlandstalige interface beschikbaar. De lay-out is meteen herkenbaar: bovenaan een knoppenbalk, links een uitgebreide gereedschapskist en rechts onder meer het lagenpaneel. In het midden vind je dan het eigenlijke werkveld.

[download_file]

Leuk is ook dat je vanuit een paar zwevende vensters snel allerlei extra figuren boven op je foto kan plaatsen. Die komen standaard in afzonderlijke lagen terecht, waarbij je elke laag kan verplaatsen maar ook stapsgewijs transparant kunt maken. Behalve uit kaders kun je putten uit een hele reeks getekende gezichten, auto’s, vlaggen, iconen, dieren, enzovoort. En ook online zijn nog heel wat extra afbeeldingen beschikbaar die zich met een muisklik in PhoXo laten importeren.

Goede extra mogelijkheden
Naast de ondersteuning van lagen biedt PhoXo nog een paar andere functies aan die je wellicht niet meteen in een gratis programma zou verwachten. Zo ondersteunt het programma ook beeldmasker en stempels, is er een kloonfunctie aanwezig en kun je foto’s in batch verwerken.

Ook de filters en de speciale effecten mogen er best zijn, er zijn er enkele tientallen. Verder tref je obligate bewerkingen aan als bijsnijden en verscherpen, optimaliseren van kleur, helderheid en contrast, het verwijderen van rode oogjes, het toevoegen van tekst (met schaduw) enzovoort.

Kortom, een leuk programma voor wie niet alle krachtpatserij van een Photoshop behoeft.

External links

PhoXo 7.1