Intro
Het BIOS is een belangrijk stukje firmware dat onder meer zorgt voor de initialisatie, configuratie en controle van hardware. Een kleine fout tijdens het updaten is genoeg om je BIOS corrupt te maken. Updaten doe je dus alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld omdat je systeem anders niet met die grotere schijf of die blitse grafische kaart overweg kan.
STAP 1: Voorbereiden (1)
Wie Murphy te slim af wil zijn, zorgt best eerst voor een back-up van alle belangrijke data. Maak ook een veiligheidskopie van je huidige BIOS-instellingen. Met wat geluk steekt zo’n back-upoptie in de BIOS-setup zelf (bijvoorbeeld: de ASUS O.C. Pro le Utility).
Hoe je die setup oproept hangt af van je systeem: vaak doe je dat door bij het opstarten een bepaalde toets ingedrukt te houden, zoals DEL, F2 of F10. Raadpleeg hiervoor de handleiding bij je pc.
Desnoods leg je alle (nietstandaard) instellingen manueel vast, met die goeie ouwe pen, of met je digitale camera.
STAP 2: Voorbereiden (2)
Over naar fase twee: het juiste BIOS vaststellen. Idealiter raadpleeg je daarvoor de handleiding bij je pc of moederbord. Eventueel schroef je de systeemkast open: heel wat fabrikanten labelen namelijk het moederbord, tussen de uitbreidingssloten of in de buurt van de processor. Maar je kan het BIOS ook softwarematig identificeren.
Meteen na het opstarten van de pc bijvoorbeeld verschijnt vaak relevante feedback over moederbord en BIOS. Bevries de tekst desnoods door op de PAUSE/BREAK-toets te drukken.
Externe tooltjes zijn er ook, waaronder het gratis PC Wizard (let wel op dat je niet ongewild de Ask-software mee installeert!) en BiosAgentPlus (klik op het BIOS-id zodra de resultaten in je browser verschijnen).
STAP 3: Update zoeken
Je hebt de nodige voorbereidingen getroffen: back-ups gemaakt en het juiste moederbord/BIOS vastgesteld. Nu komt het er op aan de bijhorende update te vinden. Heb je een laptop of een merk-pc, dan start je de zoektocht best op de site van de pc-fabrikant. Levert dat geen resultaat op, probeer het dan bij de fabrikant van je moederbord: op www.wimsbios.com/biosupdates.jsp vind je alvast links naar meer dan 230 sites.
Afhankelijk van de site klop je dan aan bij een rubriek als SOFTWARE, SUPPORT of DOWNLOADS, waar je op zoek gaat naar het eigenlijke updatebestand voor je BIOS. Ga ook na of deze nieuwere versie wel de verhoopte uitbreiding(en) aan boord heeft.
STAP 4: Updateklaar maken
De laatste loodjes voor de eigenlijke update … Ga naar je BIOS-setup en stel de instellingen best in op de standaardwaarden via een optie als LOAD (BIOS) DEFAULT VALUES / SETTINGS. Pas desgevallend de opstartvolgorde (boot sequentie) aan, zodat je systeem eerst van diskette of USB-stick probeert op te starten. Zorg er ook voor dat een eventuele BIOS-schrijfbeveiliging is uitgeschakeld: raadpleeg je handleiding.
Je bent nu klaar voor de update. Hoe je die precies aanpakt, hangt af van je systeem. Dat kan met wat geluk vanuit het BIOS zelf, van op een opstartbaar medium (een USB-stick of diskette) of eventueel zelfs vanuit Windows. Maar deze laatste methode blijkt in de praktijk de minst betrouwbare.
STAP 5: Update uitvoeren: BIOS en Windows
Heeft jouw BIOS inderdaad een eigen updatefunctie aan boord (zoals EZ Flash 2 bij Asus), dan zit je op rozen: even activeren, het juiste updatebestand bij de hand houden op een medium, en klaar. Veel fabrikanten voorzien ook in een updatemogelijkheid vanuit Windows, zoals de ASUS Update Utility – met opties als UPDATE BIOS FROM A FILE of, nog makkelijker, UPDATE BIOS FROM THE INTERNET.
Wil je het echt op deze manier doen, zorg dan in elk geval dat er zo weinig mogelijk andere toepassingen of processen actief zijn die het updateproces kunnen verstoren!
STAP 6: Update uitvoeren vanuit DOS
De zuiverste methode is die waarbij je de pc opstart vanaf een USB-stick (of diskette, mocht je pc die nog slikken). Een opstartbare diskette prepareren is niet moeilijk: klik op COMPUTER, klik met de rechtermuisknop op het A:-station, kies FORMATTEREN, plaats een vinkje bij MS-DOS-OPSTARTDISKETTE MAKEN en bevestig met STARTEN.
Een opstartbare USB-stick is iets lastiger, maar de gratis tool RMPrepUSB neemt het meeste werk op zich: stop een USB-stick in het station, kies MS-DOS BOOTABLE in de rubriek BOOTLOADER, selecteer FAT16 in de rubriek FILESYSTEM en druk op PREPARE DRIVE. Druk vervolgens op OK om te bevestigen dat alle data op die stick verwijderd mogen worden.
Download daarna dos.zip op www.tinyurl.com/ doszip en pak de vijf bestandjes uit naar de rootmap van je stick; zorg er wel voor dat je Verkenner ook verborgen systeembestanden te zien geeft (via EXTRA, MAPOPTIES, WEERGAVE). Voeg daar ook het BIOS-updatebestand en de bijhorende updatetool aan toe.
Start tenslotte je pc op met de stick, tik de naam van de updatetool in op de opdrachtregel en volg de verdere instructies. Onderbreek nooit (!) het updateproces.
EXTRA: Bekijk de videoworkshop