Intro

Premiere Elements beschikt, net als de meeste andere videobewerkers, over een aantal leuke effecten. Sinds versie 9 zit daar een cartooneffect tussen. Daarmee kan je je videobeelden een teken lmlook geven. Voor  deze workshop gebruik ik de Engelstalige versie van Premiere Elements 9, maar op het moment dat je dit leest, ligt de Nederlandstalige versie van Premiere Elements 10 wellicht al in de winkel.

STAP 1: Een nieuw project

Start Premiere Elements op en selecteer NEW PROJECT. Druk op CHANGE SETTINGS en kies de juiste voorinstelling voor jouw videobeelden. Je moet sowieso bij PAL zijn, en vervolgens wellicht bij AVCHD of HARD DISK, FLASH MEMORY CAMCORDERS.

Geen nood als je niet weet welke preset te kiezen: Premiere Elements past de instellingen automatisch aan wanneer je je eerste beelden toevoegt. Wanneer je een preset hebt gekozen, klik je op OK, geef je je nieuwe project een naam en een doelmap en druk je nog eens op OK om het te openen.

Maak je eigen tekenfilm

 

STAP 2: Beelden toevoegen

Rechts naast het voorbeeldvenster klik je in de ORGANIZE-tab op GET MEDIA, waarna je helemaal onderaan de lijst bij GET VIDEOS/PHOTOS/AUDIO FROM op FILES AND FOLDERS klikt. Selecteer de videofragmenten die je wil gebruiken en bevestig met OK.

Als je projectinstellingen uit stap 1 niet juist zijn, zal Premiere Elements je nu vragen of het de instellingen moet aanpassen. Bevestig in dat geval met YES en wacht even tot dit gebeurd is.

Maak je eigen tekenfilm

 

STAP 3: Effect toepassen

Sleep de videofragmenten naar een videospoor en monteer je filmpje. Als je eerst het cartooneffect toepast en dan pas monteert, zal je een zwaardere pc nodig hebben. Langs de andere kant moet je het effect dan wel maar één keer toepassen. Zodra alle beelden in de goede volgorde staan, selecteer je het eerste.

Zorg ook dat je een beeld uit het geselecteerde fragment in het voorbeeldvenster hebt staan; anders kan je het teken filmeffect niet zien terwijl je er aan sleutelt.

Klik nu rechts bovenaan op het tabblad EDIT. Naast het uitklapmenu VIDEO EFFECTS klik je op SHOW ALL en selecteer je NEWBLUE CARTOONR PLUS uit de lijst. Sleep het overblijvende tegeltje naar het geselecteerde fragment, en het teken lmeffect wordt meteen toegepast.

Maak je eigen tekenfilm

 

STAP 4: Een voorinstelling kiezen

Klik met je rechtermuisknop op het videofragment en kies SHOW PROPERTIES. Nu krijg je naast het voorbeeldvenster een vijftal uitklapbare balken te zien, met allemaal eigenschappen die je kan aanpassen. Klik op het driehoekje naast NEWBLUE CARTOONR PLUS om de eigenschappen van het tekenfilmeffect open te klappen.

In de uitklaplijst naast PRESETS kan je kiezen uit een aantal voorinstellingen, die je verder kan bewerken. Standaard staat ANIMATION geselecteerd, maar kijk gerust eens naar de meer extreme presets als REALLY BAD DREAM, HALLUCINATION en NIGHT. Ik vertrek van SUBTLE, een iets subtielere versie van ANIMATION.

Maak je eigen tekenfilm

 

STAP 5: De lijnen bewerken

Nu kan je het effect aanpassen om het beste resultaat voor jouw filmfragment te bekomen. Klap eerst LINES open. Je krijgt vier schuifregelaars te zien waarmee je de zwarte lijnen in het beeld kan aanpassen. Noteer alvast de standaardwaarden voor elke regelaar en schuif ze allemaal naar 0 en 100 om het effect te zien.

Met DENSITY geef je aan wat er allemaal omlijnd mag worden. Zet je die schuif op 100, dan zal elk klein detail in beeld een zwart randje krijgen, dus je blijft best rond de 50 schommelen. Met CLEANUP kan je slordigheden aanpakken, dus die schuif mag je redelijk hoog zetten. WIDTH bepaalt de breedte van de randen – ik hou het op 10 – en met MIX bepaal je de verhouding tussen het originele beeld en het lijneffect.

Maak je eigen tekenfilm

 

STAP 6: De kleuren bewerken

Klap LINES dicht en PAINT open om de kleuren te bewerken. Ook hier kan je best de standaardwaarden noteren en wat spelen met de schuifbalken om het effect in te schatten. Terwijl je aan de kleuren sleutelt, zal ook het lijnenwerk beter (of slechter) uitkomen. Die waarden wil je wellicht wat bijregelen. Een moeilijke evenwichtsoefening. De verhouding tussen het origineel en de aangepaste kleuren pas je hier aan met BLEND.

SMOOTH zorgt voor een waterverfeffect; ik hou deze schuifbalk bijna op 0. Wanneer je klaar bent, bevestig je met een druk op DONE. Wil je het bewegende resultaat bekijken, dan druk je op je toetsenbord op ENTER voor een Preview Render. Het rode lijntje boven het bewerkte fragment wordt na a oop groen en je kan het fragment nu vlot afspelen.

Maak je eigen tekenfilm

 

STAP 7: Het effect kopiëren

Het effect zal niet op elk beeld even geslaagd zijn. De perfecte instellingen voor een landschapsshot zijn daarom niet geschikt voor een close-up van een gezicht. Het kan echter wel een goed vertrekpunt zijn.

Rechtsklik op het bewerkte fragment, kies SHOW PROPERTIES en rechtsklik vervolgens op NEWBLUE CARTOONR PLUS, waarna je COPY kiest. Rechtsklik nu op een nog niet bewerkt fragment en ga naar SHOW PROPERTIES. Klik met je rechtermuisknop onder de bestaande eigenschapsbalken en kies PASTE. Het effect wordt nu toegepast op het nieuwe fragment en je kan weer beginnen sleutelen.

Maak je eigen tekenfilm

 

EXTRA: Bekijk de videoworkshop