Blijkbaar heeft Microsoft Windows 7 geüpdatet. Het gevolg is dat het bijsnijden van een foto met de nieuwe Windows Live Photo Gallery een stuk omslachtiger is geworden. Bestaat er geen snel en eenvoudig tooltje waarmee dat makkelijk(er) kan?
André Houthoofd

Het is maar wat je onder ‘omslachtiger’ verstaat … Ikzelf vind het bijsnijden van foto’s met Windows Live Photo Gallery – we spreken toch over versie 2011 – behoorlijk intuïtief. Het volstaat een semitransparant frame met de gewenste proporties en grootte over de foto te trekken, en klaar! Klik je op het pijltje onder Bijsnijden, dan kan je bovendien uit een hele reeks voorgedefinieerde formaten/verhoudingen putten (zoals origineel, vierkant, A4 en 10×15).

Wellicht wringt daar het schoentje: wil je zélf het formaat bepalen, dan moet je voor Aangepast gaan. Nog altijd niet te vermurwen? Probeer dan het gratis JPEGCrops uit. Dit tooltje laat je toe verschillende jpeg-foto’s tegelijk bij te snijden, zonder kwaliteitsverlies. Ook hier kan je met sjabloonformaten werken, of je eigen proporties kiezen door Free te selecteren. Druk op het -knopje om de uitvoermap vast te leggen.