Intro
De beste manier om een corrupt archiefbestand te maken is meestal gewoon opnieuw downloaden. Doe je dat liever niet, omdat het bijzonder groot is of omdat het bijvoorbeeld van een beschadigde USB-stick komt, dan heb je met Zip2Fix een stok achter de deur. Het programma zal je beschadigde bestanden niet volledig repareren, maar het haalt er wel alle onbeschadigde data uit.
STAP 1: Operatie beschadiging
Omdat ik niet meteen een corrupt zip-bestand in huis heb, maakte ik een testbestandje met daarin enkele foto’s, filmpjes en Word-documenten. Om het beschadigd te krijgen, pauzeerde ik een download voordat ie was afgerond. Mijn originele bestand is 20,9 MB groot, het beschadigde bestand komt op 18,8 MB. Er zou dus nog redelijk wat te recupereren moeten zijn. Hallo, Zip2Fix?
Je haalt het bestandje binnen via www.clickx/link/zip2fix. Scroll een eindje naar beneden, en je vindt de downloadknop wel. Leuk is dat Zip2Fix niet geïnstalleerd hoeft te worden. Pak het archiefbestand gewoon uit en klik op het ZPF exe-bestand om meteen tot actie over te gaan.
STAP 2: Hoeveel ben ik kwijt?
Ik klik op de grote knop OPEN… en ga naar mijn testbestandje. Zip2Fix gaat naarstig aan het werk en berekent dat van de elf bestanden in mijn archief, negen nog perfect werken. Eén beeld is beschadigd en eentje vermist. Het programma maakt nu een nieuw zip-bestandje. Wanneer ik dat uitpak, krijg ik negen van de elf bestanden netjes terug.
Hoe goed dat allemaal werkt als je bijvoorbeeld één heel groot bestand, zoals een film of een installatieprogramma, wil redden, is natuurlijk de vraag. Als je een zip-bestand met één beschadigd exe-bestand erin wil recupereren, ben je met Zip2Fix waarschijnlijk niet veel. Maar voor archiefbestanden met veel kleinere les in, werkt het des te beter.