Intro

Een professioneel genomen foto zou ideaal zijn, maar als je dan wat feeërieker uit de hoek wil komen, heb je al gauw veel geld en/of een Photoshop-licentie nodig. Enter Photo Booth, de digitale versie van de volautomatische stationsfotograaf. Met effecten en alles erop en eraan.

Gratis en voor niets ingebakken in Mac OS is het een dankbaar instrument voor het betere profielfotowerk. Artistiek zo je wil, gek of compleet absurd als dat je voorkeur geniet.   

STAP 1: Hou jezelf een spiegel voor

Yep, deze workshop start op het moment dat je MacBook of iMac nog dicht is. Zet maar uit. Klap maar dicht. Eerst nadenken. Dan handelen. Je kan het. Stel jezelf de vraag wie je bent en wat jouw profielfoto moet vertellen. Ben je donker en raadselachtig, of juist open en vrij?

Wil je veel over jezelf kwijt, of blijf je liever onherkenbaar? Voor welk platform moet de foto dienen. Voor LinkedIn wil je er allicht professioneel uitzien, maar waarvoor gebruik jij Facebook en Twitter? Persoonlijk of als netwerktool?

Zelf ga ik voor een universele profielfoto.  Kwestie van er overal zowat hetzelfde uit te zien. Dat is geen verplichting. Wel van belang is dat de foto iets meer vertelt over wie jij bent. Wurm je dus niet in een pak met das voor die LinkedIn-foto als je normaal in hoodie en met een koptelefoon op je hoofd gaat werken.

STAP 2: Start Photo Booth en kies een positie

Eens je je stropdas deftig geknoopt hebt gekregen mag je terug naar je geliefde Mac. Photo Booth opstarten via de programma’s of je dock. Als alles goed gaat, verschijnt er een groen lampje naast je ingebouwde iSight-camera en kom je nu in beeld. Selecteer wijzig in de menubalk en kies spiegel nieuwe foto’s automatisch; dat scheelt straks een hoop geknoei.

Even bewegen voor de camera om het wat gewoon te worden, want straks wordt rechts links en omgekeerd. Als je een kijkrichting kiest, kies je best rechts, want je tekst komt (enkele uitzonderingen niet te na gesproken) rechts van je foto te staan.

Als jij naar je tekst kijkt, dan wordt die door meer mensen gelezen, zo leert ons de experimentele psychologie. Wil je goed te herkennen zijn op een profielfoto, dan kies je het best voor een schouder- of borstshot. 

STAP 3: Kies een effect en experimenteer

Klik even op Effecten, rechtsonder je hoofd. Je krijgt jezelf nu een aantal keer te zien. Van je sepia versie over een Roy Lichtenstein-versie van jezelf tot en met je popartversie. Klik je op de pijl die rechts onder jouw hoofden is verschenen, dan krijg je een aantal camera-effecten te zien.

Een nieuwe druk op de knop brengt je bij diverse vooringestelde achtergronden. Op de laatste pagina kan je zelf achtergronden toevoegen. Bekijk jezelf in de gekozen positie met een aantal effecten. Klik daarvoor op het effect; je verschijnt nu een stuk groter in beeld.

Laat je gerust even gaan en spring van effect naar effect (op de effectenknop klikken brengt je opnieuw naar het vorige overzicht). Zet je laptop wat hoger, geef die iMac een draai, of misschien toch een ander hemd …

STAP 4: Neem een foto, opnieuw en opnieuw

Nu je weet hoe goed je er potentieel kan uitzien – effecten maken nog veel meer dan kleren de man – kan je aan de slag. Check die das (niet vergeten: rechts is links op het scherm) en ga aan de slag. Selecteer het effect en klik op de rode knop onder jouw hoofd.

Eens geklikt, heb je nog drie tellen om in positie te gaan staan. Je zal snel genoeg merken dat je er met één foto niet komt. Hou er daarenboven rekening mee dat je voor veel sociale netwerken (zoals Facebook bijvoorbeeld) de foto moet bijknippen tot een vierkant.

Soms zal je merken dat het gekozen effect toch niet het juiste resultaat geeft. Probeer het met iets meer of iets minder licht, verduister de kamer of zet een extra lamp die jouw gezicht wat meer cachet geeft. Haal die workshops fotografie uit een vorige Clickx er misschien even bij.

STAP 5: Bewerk met iPhoto

Tevreden over die foto? Helemaal zeker? Klik dan links onder je foto op het iPhoto-logootje. Dat brengt je foto meteen in iPhoto. Klik, bewerk en snij vervolgens uit. Klik op de rechthoek naast ‘beperk’ en kies ‘vierkant’. Schuif over je foto tot je het beste resultaat hebt.

Veel kans dat je daarmee jezelf terugkatapulteert naar de vorige stap. Het is niet anders. Wat zeg ik, het is volstrekt normaal. Je wil er goed voor staan. Een pasfoto komt op je rijbewijs en verdwijnt tot het einde der tijden of tot je eens een arm der wet tegenkomt in je portefeuille, maar een profielfoto is voor lange tijd zichtbaar op het internet. Zoek maar eens op je naam in Google afbeeldingen.

Laat je niet afschrikken. Na een half uurtje proberen klik je voorzeker op de pas toe knop in iPhoto. Uploaden naar Facebook en andere LinkedIns, en schitteren maar. 

EXTRA

Reis rond de wereld
Wil je een foto met achtergrond (voorbepaald of zelf in te stellen), dan ga je voor een egaal oppervlak zitten. Een vlakke muur is ideaal. Photo Booth vraagt je om even buiten het kader te stappen. Het is geen goed idee om die raad niet op te volgen. Even later mag je het kader opnieuw in en kan je jezelf voor de Eiffeltoren zetten. Maak een wereldreis in 38 klikken.

Fotoreeks
Als je in full frame zichtbaar bent, zie je onderaan links drie knoppen staan. Standaard is de linkerknop met het ene vierkantje aangeduid. Rechts daarvan staat de knop om een fotoreeks te maken, uiterst rechts het filmknopje. De fotoreeksknop maakt een pasfotoreeks. Met een interval van één tel worden vier foto’s na elkaar genomen. Klik op de rode knop en beweeg tussen de foto’s door voor een grappig effect.