Intro

Met Internet Explorer 9 sluit Microsoft enkele hoofdstukken af. Dat van Windows XP, want IE9 is enkel voor wie Vista of 7 draait. En ook dat van een onoverzichtelijke, logge browser, want hun nieuwste telg is snel en aantrekkelijk. Tijd voor een kennismaking.

STAP 1: Downloaden en installeren

Je vindt de downloadpagina voor Internet Explorer 9 bèta op http://windows.microsoft.com/ie9. Daar druk je op Probeer het nu, waarna je de keuze krijgt uit een heleboel verschillende talen.

Om compatibiliteitsproblemen te vermijden, kies je best de taal van je besturingssysteem. Ik werk met een Engelse versie van Windows 7, dus in deze workshop gebruik ik ook de Engelse versie van Internet Explorer 9. De installatie is een fluitje van een cent: start de wizard en wacht tot je de melding krijgt dat de browser geïnstalleerd is.

Wanneer je je computer herstart, zal je zien dat Windows enkele updates moet configureren, want Internet Explorer 9 wordt gezien als een update in plaats van een programma.

STAP 1: Downloaden en installeren

 

STAP 2: Voorkeuren nakijken

De negende versie van Microsofts browser vervangt automatisch de vorige versie die je geïnstalleerd hebt. Je kan hem dus opstarten met je vertrouwde snelkoppeling. De sobere interface valt onmiddellijk op en er wordt meteen een tab geopend met een welkomstpagina.

Daar zie je welke instellingen er werden overgenomen van de vorige installatie van Internet Explorer. Onder andere je voorkeuren van de SmartScreen-filter werden automatisch overgezet, zodat je ze niet opnieuw moet instellen.

Wil je die instellingen toch opnieuw bekijken, dan klik je rechtsbovenaan op het moertje en kijk je bijvoorbeeld bij Safety voor alles wat met privacy te maken heeft.

STAP 2: Voorkeuren nakijken

 

STAP 3: De zoekmachine gebruiken

Nieuw in Internet Explorer 9: de adresbalk die dubbelt als zoekbalk. Zodra je begint te typen, krijg je suggesties te zien uit je surfgeschiedenis en een zoekrobot naar keuze.

Heb je de zoeksuggesties nog niet ingeschakeld, dan volstaat een klik op Turn on search suggestions. Onderaan de uitklaplijst met suggesties zie je het logo van de geïnstalleerde zoekmachines. Standaard is dat enkel Bing, maar met een druk op Add word je naar de galerie met invoegtoepassingen geleid, waar je onder andere Google en Wikipedia aan de zoekbalk kan toevoegen.

Meer dan een druk op Aan Internet Explorer toevoegen is er niet nodig. In theorie althans. Want voor die knop werkt, moet je – o ironie – de compatibiliteitsweergave inschakelen. Die is bedoeld om websites die gemaakt zijn voor oudere browsers correct weer te geven.

De knop met het gescheurde blad rechts naast de adresbalk schakelt de compatibiliteitsweergave in.

STAP 3: De zoekmachine gebruiken

 

STAP 4: Favorieten toevoegen

In IE9 zijn zowat alle menu- en taakbalken verdwenen. Alle functies zitten verborgen achter het moertje rechtsboven, al kan je de standaard menubalk nog wel tevoorschijn toveren met een druk op Alt. Wil je liever alle vertrouwde werkbalken terug, dan klik je met je rechtermuisknop op een van de drie icoontjes naast de tabbladen.

Nu kan je de verschillende balken aanvinken, net als alle geïnstalleerde toolbars. De enige balk die ik wil zien is de Favorites Bar, de balk met mijn favoriete websites. Om de huidige website meteen op de favorietenbalk te zetten, klik je helemaal links op de knop met de gele ster en de groene pijl.

Wil je iets meer inspraak, dan klik je helemaal rechts op de ster naast het moertje om het favorietencentrum tevoorschijn te toveren. Druk je vervolgens op Add to favorites, dan kan je de naam van de snelkoppeling aanpassen en de map waarin je hem wil bewaren.

STAP 4: Favorieten toevoegen

 

STAP 5: Tabbladen beheren

Om de startpagina van Internet Explorer aan te passen, ga je via het moertje naar Internet options, waar je bij Home Page de url of url’s invult. Open je een nieuw tabblad, dan krijg je altijd een grid met de tien meest bezochte sites te zien. Staat er eentje tussen die je liever niet ziet, dan kan je die verwijderen door op het kruisje rechtsboven in het vak te klikken.

Wil je dat die site nooit meer opduikt in de lijst van meest bezochte pagina’s, dan klik je er op met je rechtermuisknop en kies je Never show this site. Om alle sites tijdelijk te verbergen, druk je rechts bovenaan op Hide sites.

De pagina met meest bezochte websites zal je echter vaker nodig hebben voor iets anders. Wanneer je Internet Explorer afsluit en weer opstart, krijg je immers enkel je startpagina te zien. Alle tabbladen die in je vorige sessie geopend waren, zijn verdwenen.

Wil je die vorige sessie weer oproepen, dan moet je op de pagina met meest bezochte websites op Reopen last session klikken. De tabs van de huidige sessie blijven ook open staan. Heb je niet genoeg ruimte voor al die tabbladen, dan kan je de adresbalk verkleinen door zijn rechterkant te verslepen.

STAP 5: Tabbladen beheren

 

STAP 6: Een website op je adresbalk

Internet Explorer 9 heeft ook een echte nieuwigheid: de mogelijkheid om websites aan je startbalk vast te hangen, net als een snelkoppeling naar een programma. Het enige wat je moet doen, is het tabblad in IE9 vastpakken, naar de startbalk slepen tot je Pin to taskbar (Aan taakbalk vastmaken) ziet staan, en loslaten.

Wanneer je de website, bijvoorbeeld die van je bank of de stek van Clickx, met die snelkoppeling opstart, zal het kleurschema van de bedieningsknoppen zich aanpassen aan dat van de website.

Met een rechtermuisklik op de snelkoppeling kan je de site meteen incognito bezoeken (InPrivate Browsing). Sommige sites bieden ook nog andere mogelijkheden. Sleur je Twitter naar je startbalk, dan kan je met een rechtermuisklik bijvoorbeeld meteen een nieuwe tweet de wereld insturen of je persoonlijke berichten bekijken.

STAP 6: Een website op je adresbalk

 

STAP 7: Dingen downloaden

Tot slot wil ik nog een belangrijke nieuwe functie van Internet Explorer 9 uitlichten: de downloadmanager. Surf bijvoorbeeld naar www.clickx.be en zoek in ons downloadkanaal een leuk tooltje uit. Wanneer je met de download begint, zie je onderaan het venster een kadertje dat je vraagt wat je met het bestand wil doen.

Om het te bewaren in je standaard downloadmap klik je op Save. Wil je zelf kiezen waar het bestand bewaard moet worden, dan klik je op het pijltje en kies je Save As. Met Save and run wordt het bestand na het downloaden meteen uitgevoerd.

Om de standaard downloadlocatie te veranderen, haal je met de sneltoetsen Ctrl+J de downloadmanager tevoorschijn en klik je op Options. In die downloadmanager kan je downloads pauzeren, annuleren of naar de map met binnengehaalde bestanden gaan.

STAP 7: Dingen downloaden

 

External links

Internet Exporer 9