De led's van je router of switch flikkeren alsof het Kerstmis is ... Daar zijn dus weer heel wat processen met het internet in de weer! NetBalancer vertelt je haarfijn om welke toepassingen het gaat, en laat je zelfs de bandbreedte voor specifieke processen wat dichtknijpen, zodat andere programma's niet in ademnood komen.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

Onbekend of overdruk netwerkverkeer? Best frustrerend! NetBalancer helpt jou en mij van beide frustraties af … Je vindt de gratis variant van de tool op www.seriousbit.com/netbalancer.

De installatie is de eenvoud zelve; gewoon klikken op Next, Install en Finish. Wel even opletten: op de vraag of je het niet-ondertekende stuurprogramma alsnog wil installeren, moet je bevestigend antwoorden (2x).

STAP 1: Verkeer monitoren

Na de installatie plant NetBalancer een pictogram in je taakbalk. Met een dubbelklik open je het hoofdvenster, met een overzicht van alle actieve programma’s en processen. Welke netwerkadapter(s) je in deze monitoring wil betrekken, bepaal je zelf via het menu Edit, Network Adapters.

Zo lees je in de kolommen Incoming en Outgoing hoeveel data er momenteel gedownload of geüpload worden: de totale hoeveelheid krijg je te zien bij Downloaded / Uploaded. De kolom Path vertelt je dan weer waar het bijhorende programma staat op je harde schijf.

Rechtsonder krijg je voor elk geselecteerd item nog meer details: klik je hier bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een ip-adres en selecteer je Trace, dan kan je met wat geluk zelfs uitvissen waar de bewuste computer zich ongeveer bevindt.

 

STAP 2: Verkeer controleren

NetBalancer laat je niet alleen toe het verkeer te monitoren, maar ook zelf actief in te grijpen. Je kan namelijk de ‘prioriteit’ van elk proces of programma instellen, en wel zo dat een programma met een lage prioriteit minder bandbreedte krijgt dan een proces met hoge prioriteit (in de gratis versie ben je wel beperkt tot 5 van zulke simultane ingrepen).

Stel, je wil een downloadprogramma wat in zijn enthousiasme temperen: klik er dan op met de rechtermuisknop en kies bijvoorbeeld Low in de rubriek Download. In hetzelfde snelmenu kan je trouwens ook de uploadprioriteit aanpassen. Of je legt zelf de maximale transfersnelheid in (een van) beide richtingen vast: kies Limit en vul de gewenste waarde in bij KB/s (kilobyte per seconde).

 

STAP 3: Instellingen finetunen

Het is niet zo dat een programma automatisch minder bandbreedte krijgt wanneer je de prioriteit op Low zet; dat is alleen het geval als andere processen – met een hogere prioriteit – te weinig bandbreedte ter beschikking hebben. Nu kan je wel de verhouding tussen een lage, normale en hoge prioriteit bijspijkeren.

Open het menu Edit en kies Level Severity, waarna je de schuifbalk bovenaan verplaatst (hoe meer naar rechts, hoe groter de verschillen tussen de prioriteitsniveaus). Loop zeker ook even langs Edit, Settings. Hier kan je namelijk allerlei – ook geavanceerde – instellingen kwijt. Je kan bijvoorbeeld instellen dat NetBalancer het lokale verkeer (binnen je eigen netwerkje) moet negeren, of je legt hier globale limieten vast voor alle netwerkverkeer.

 

EXTRA: Bekijk de videoworkshop

External links

netbalancer