[download_file] Comodo Backup 3.0
De beste manier om je data van allerlei rampspoed te vrijwaren blijft het maken van regelmatige back-ups. In de praktijk houden veel gebruikers dat alleen maar vol als ze daar nauwelijks omkijken naar hebben. Comodo Backup kan aan die behoefte zeker voldoen.
Opvallend aan Comodo Backup is de heldere en logisch opgebouwde interface, met slechts een paar hoofdmenu’s (in een smal paneel aan de linkerzijde).
Klik je Backup aan, dan kan je meteen kiezen voor een voorgedefinieerd back-upprofiel, zoals een back-up van je documenten, van je mediabestanden of van zowat alle bestanden die aan je gebruikersaccount zijn gelinkt. Je hoeft eigenlijk alleen maar de knop Nu Backuppen aan te klikken en het back-upproces gaat van start. Wel kan je eerst nog de gewenste doellocatie aanpassen (standaard is dat de rootmap van je systeempartitie) en ook aangeven of je deze back-up op gezette tijden wil ingepland zien.
Uiteraard is het ook mogelijk geheel zelf te bepalen wat je precies (waar en hoe) wil back-uppen. Daarvoor zijn twee modi beschikbaar, een voor beginners en een voor de meer veeleisende gebruikers.
In de beginnersmodus hoef je eigenlijk alleen de bron- en doellocatie van de back-up aan te geven. Back-ups zijn onder meer mogelijk van zelf te bepalen bestanden, registeringangen, mailaccounts en van een complete partitie (hoewel het niet meteen aan te raden valt van de systeempartitie een image te maken gezien Comodo Backup niet in een opstartbaar reddingsmedium voorziet). Als doellocatie kan je een lokale schijf, cd/dvd, online opslagruimte bij Comodo (tegen betaling weliswaar), netwerkschijf, ftp-server en zelfs een bijlage bij een e-mail kiezen.
De geavanceerde modus voegt daar de mogelijkheid aan toe het back-uptype in te stellen (volledige, differentiële of incrementele back-up) evenals het back-upformaat aan te passen – standaard is dat het propriëtaire cbu-formaat, maar ook een exe-, zip- of iso-bestand zijn mogelijk (afhankelijk van de gekozen back-upbron). Je back-ups kan je bovendien comprimeren en versleutelen en het is mogelijk bepaalde bestandstypes uit te sluiten. Na afloop van de taak kan je je bovendien een e-mail laten toesturen.
Back-ups terugzetten kan natuurlijk ook. Een handig overzicht in kalendervorm toont je duidelijk wanneer je welke back-ups hebt gemaakt en op welke locatie. Zodra je dan de gewenste back-up hebt geselecteerd kan je die aan een stationsletter koppelen zodat je de inhoud ook met de Verkenner kunt doorbladeren. Handig voor selectieve hersteloperaties.