Je hebt vertrouwelijke gegevens op je schijf staan en die wil je natuurlijk afschermen tegen al te nieuwsgierige aagjes. De beste manier om dat te doen is en blijft encryptie. DiskCryptor is precies zo’n versleutelingstool.

Meteen nadat je DiskCryptor hebt geïnstalleerd en opgestart, krijg je alle herkende schijfpartities opgesomd. Je hoeft nu maar de gewenste partitie te selecteren en de knop Encrypt in te drukken om het versleutelingsproces in gang te zetten.

[download_file]

Wel kan je eerst nog aangeven met welk(e) encryptie-algoritme(s) dat moet gebeuren: AES-256, Twofish, Serpent of zelfs een combinatie van deze algoritmes. Zodra je dan een stevig wachtwoord hebt ingevoerd of een sleutelbestand hebt opgegeven, wordt de gevraagde partitie versleuteld. Een proces dat behoorlijk lang kan duren; reken op circa 1 GB per minuut.

De versleutelde partitie kan je vervolgens mounten (koppelen) en uiteraard ook weer ontkoppelen. In het laatste geval krijg je via Windows geen toegang meer tot die partitie en blijven de data compleet versleuteld, althans tot wanneer je de partitie – na het invoeren van je wachtwoord of het sleutelbestand – weer aankoppelt.
Bootloader
DiskCryptor kan zelfs je systeempartitie versleutelen. Belangrijk evenwel is dat je dan eerst een aangepaste bootloader laat wegschrijven naar de MBR van je harde schijf. Doe je dat niet, dan zal Windows weigeren op te starten. Het is zelfs mogelijk die bootloader bijvoorbeeld op een extern medium als een USB-stick weg te schrijven. Dat houdt meteen in dat je pc alleen nog maar op te starten is vanaf die USB-stick. Zonder stick geen toegankelijke systeemschijf meer.
Wil je DiskCryptor naderhand toch weer verwijderen, dan moet je natuurlijk eerst de partitie(s) weer ontsleutelen.

External links

DiskCryptor 1.0.732.111 bèta