Intro
Steeds meer mensen zoeken hun heil in het buitenland, zij het om hun droomjob na te jagen, om te gaan studeren of gewoon om de wereld te verkennen voor ze zich definitief settelen. Door te videochatten met iChat blijf je niet alleen op de hoogte van hun avonturen, maar zie je ook de bijhorende kapselwissels.
STAP 1: iChat configureren
Om iChat te kunnen gebruiken, heb je een account nodig bij Mac.com, MobileMe, AIM, Google Talk of Jabber. Apple-gebruikers die nog geen van de vijf hebben, moeten zeker eens een kijkje nemen bij MobileMe, een handige synchronisatiedienst van Apple.
Ik gebruik thuis zelf geen Mac, dus ik klik na het opstarten van iChat op Get an iChat account. Bij het invullen van het AIM-registratieformulier wordt duidelijk dat dit voor Amerikanen bedoeld is, want zonder Amerikaanse postcode kom ik er niet in.
Gelukkig ken ik dankzij een niet nader genoemde televisieserie uit de jaren ’90 de postcode van Beverly Hills uit het hoofd en wordt dat obstakel al gauw overwonnen. Zodra je ingelogd bent op iChat, druk je op Gereed om de wizard te sluiten. Je lijst met contactpersonen wordt automatisch geopend.
STAP 2: De webcam instellen
Voor je mensen in het wilde weg begint uit te nodigen voor een gesprek, kan je best even nagaan of alle instellingen wel juist staan. Klik naast je schermafbeelding, rechts bovenaan, op de groene knop met de camera. Dan zie je welk beeld er straks op het scherm van je contactpersonen zal verschijnen.
Als je een losse webcam hebt, kan je hem aan de hand van dit beeld positioneren. Met een druk op Voorkeuren open je het instellingenvenster. Onder het beeld zie je een volumemeter, waarmee je kan nagaan of je microfoon geluid oppikt. Beweegt die meter niet wanneer je praat, dan kan je proberen een andere microfoon te selecteren bij de uitklaplijst Microfoon.
Heb je een draadloze headset, dan klik je op Configureer Bluetooth-headset. Als de volumemeter beweegt, maar je contactpersoon niets hoort, zeg dan dat hij zijn luidsprekers moet aanzetten.
STAP 3: Een videochat starten
Mijn lijst met contactpersonen is jammer genoeg nog helemaal leeg. Gelukkig geeft hoofdredacteur David mij na lang aandringen zijn gegevens, en via het menu Contactpersonen, Voeg een contactpersoon toe komt hij in mijn lijst terecht.
Een videochat starten is doodeenvoudig: wanneer je contactpersoon een webcam heeft aangesloten, zie je een groene knop met een videocamera naast zijn naam. Klik je daar op, dan krijgt die persoon een verzoek om te videochatten.
Aanvaardt hij je verzoek, dan krijg je meteen zijn tronie te zien in vol ornaat, met je eigen gezicht in het klein rechts onderaan. Als alle instellingen bij jullie beiden goed staan, krijg je elkaar ook te horen.
STAP 4: Pret met video-effecten
Videochatten is leuk, maar de kans bestaat dat je elkaars gezicht na een tijdje beu bent. Gelukkig kan je je videochats ook heel makkelijk opleuken. Je kan een sombrero opzetten, de helft van je gezicht inkleuren met stift of gewoon een van de video-effecten van iChat gebruiken.
Die tover je tevoorschijn door onder het beeld op Effecten te klikken. In het kadertje zie je in het midden telkens het gewone beeld staan, met acht effecten errond. Er zijn vier bladzijden met effecten, waaronder een bladzijde met ruimte voor zelfgemaakte achtergronden. Klik je op een effect, dan zie je meteen het resultaat.
STAP 5: Videobellen met meer mensen
Zit je tante in Peru en je nonkel in Oezbekistan, dan kan je ook met z’n drieën tegelijkertijd videochatten. Zo bespaar je je de moeite om hetzelfde verhaal twee keer te moeten vertellen. Om zo’n multichat op te zetten, selecteer je zowel je tante als je nonkel in je contactenlijst door ze aan te klikken terwijl je de Command-knop ingedrukt houdt.
Vervolgens klik je onderaan de lijst op de camera-knop, en alle geselecteerde contacten krijgen een uitnodiging. Je krijgt nu elkaar te zien in een soort coverflow-weergave. Je contactpersonen kunnen het gesprek verlaten door hun venster te sluiten. De overblijvenden kunnen rustig verder keuvelen, want de conversatie blijft geopend tot degene die het gesprek heeft opgezet zijn venster sluit.