Intro

Je kan mappen in Windows 7 op verschillende manieren aanpassen, bijvoorbeeld door ze een herkenbaar icoontje te geven of te optimaliseren voor een bepaald soort inhoud.

STAP 1: Map optimaliseren

Alle aanpasmogelijkheden vind je door met je rechtermuisknop op de map in kwestie te klikken en PROPERTIES te kiezen. Met een druk op het tabblad CUSTOMIZE ben je waar je wezen moet.

Windows heeft een paar type-instellingen voor bepaalde mappen, zodat de inhoud efficiënter weergegeven wordt en je eventueel extra mogelijkheden krijgt. Optimaliseer je een map voor afbeeldingen, dan krijg je bijvoorbeeld een knop om meteen een diashow te starten.

In de uitklaplijst bij OPTIMIZE THIS FOLDER FOR zie je welke soorten inhoud er ondersteund worden: documenten, afbeeldingen, muziek en video’s. Selecteer de juiste instelling en vink eventueel ALSO APPLY THIS TEMPLATE TO ALL SUBFOLDERS aan, om het mapsjabloon ook op de onderliggende mappen toe te passen.

Mappen met een gezicht

 

STAP 2: Je foto op het mapicoon

Alle gewone mappen hebben in Windows hetzelfde icoontje: een gele kartonnen map die gebruikt werd voor de computer ingeburgerd was. Hebben alle gezinsleden bijvoorbeeld hun eigen fotomap, dan kan je dat icoontje opsmukken met een foto van de eigenaar van de map in kwestie.

Onder FOLDER PICTURES druk je op CHOOSE FILE, waarna je op zoek gaat naar een geschikt plaatje. Druk op OPEN om het te selecteren en sluit vervolgens het PROPERTIES-venster met een druk op OK.

Verandert er niets, dan ben je wellicht niet de eigenaar van de map. Rechtsklik er op, kies PROPERTIES en druk in het tabblad SECURITY op ADVANCED. In het volgende venster ga je naar het tabblad OWNER, waar je op EDIT klikt. Selecteer jouw account en sluit alle vensters met OK. Nu zou het wel moeten lukken.

Mappen met een gezicht

 

STAP 3: Zelfgemaakt icoontje

Je kan ook nog een stap verder gaan en het hele icoon veranderen. Je kan er eentje uit de bibliotheek van Windows plukken, maar je kan er ook gewoon zelf een maken. Moeilijk is dat niet. Surf naar www.html-kit.com/favicon, waar je op BESTAND KIEZEN klikt, een foto kiest en op GENERATE FAVICON.ICO drukt.

Op de volgende pagina klik je op CUSTOMIZE, waarna je bij ADD ICON FORMAT één voor één alle formaten aanklikt. Tot slot klik je onderaan op DOWNLOAD ONLY FAVICON.ICO, waarna je het bestand bewaart op een locatie waar het mag blijven staan, bijvoorbeeld in de directory van Windows.

Terug op het tabblad CUSTOMIZE in het PROPERTIES-venster van de map wiens icoon je wil veranderen, klik je op CHANGE ICON. Blader naar favicon.ico en selecteer je icoontje. Bevestig alles met OK, en je bent klaar.

Mappen met een gezicht