Een tijd terug heb ik Windows 7 Professional geïnstalleerd. Sedert enkele dagen verschijnt na mijn aanmelding echter de mededeling “Bureaublad voorbereiden” en beland ik in veilige modus, Als ik dan opnieuw opstart, werkt alles blijkbaar wel weer normaal. Maar dat scenario herhaalt zich zowat om de twee dagen. Enig idee hoe dit komt?
naam niet meegedeeld

Het ziet er sterk naar uit dat er iets aan de hand is met je gebruikersprofiel in Windows. De kans lijkt mij groot dat het probleem zich niet voordoet wanneer je je aanmeldt met een andere account: creëer desnoods een tijdelijke (administrator)account om dat uit te testen. Lukt het dan wel, dan kan je je oude account verwijderen – maar niet voordat je alle belangrijke data uit de profielmap van die account (c:users<accountnaam>) hebt veiliggesteld! Mocht je vanuit de oude account bepaalde gegevens met EFS geëncrypteerd hebben, ‘ontsleutel’ dan ook eerst die data en maak veiligheidshalve een back-up. Een account verwijderen kan als volgt: klik met de rechtermuisknop op Computer en kies Eigenschappen. Selecteer Geavanceerde systeeminstellingen en klik bij Gebruikersprofielen op de knop Instellingen.
Vooraleer je zo’n resolute ingreep uitvoert, ga je echter beter eerst na of de problemen niet te wijten zijn aan een of andere toepassing of service die automatisch actief wordt bij het opstarten van Windows. Dat vis je snel uit door Windows ‘schoon op te starten’. De pagina op Microsoft’s online helpsite vertelt je haarfijn hoe je dat aanpakt. Verder raad ik je zeker ook aan de Windows-logboeken te raadplegen (en met name het Systeem-logboek): wellicht zetten die je verder op weg. Die bereik je het snelst via het commando eventvwr.msc. Volledigheidshalve vermeld ik nog dat een gebruiker een gelijkaardig probleem blijkbaar heeft weten op te lossen door de registeringreep uit te voeren, zoals vermeld op deze pagina van Microsoft’s ondersteuningssite. Vreemd, maar je weet maar nooit …