Op zoek naar een programma met de allure van Photoshop, maar dan gratis? Probeer dan zeker Chasys Draw IES uit.

Chasys Draw, van Keniaanse origine, is eigenlijk een suite van diverse complementaire applicaties. Het tekenprogramma zelf biedt ondersteuning van onder meer lagen en imagestacking (voor ruisvrije foto’s met hogere resoluties), maar verder ook een viewer, een converter voor verschillende beeldformaten en een module om beelden in raw-formaat te verwerken.

[download_file]

De interface van de tool oogt vrij klassiek: bovenaan een uitgebreid menu, met opties als Layer, Image, Transforms, Adjustments en Effects. Voor het overige zie je een reeks panelen die zich vrij laten verplaatsen en ook laten afsluiten zodra je ze niet meer nodig hebt. Om er maar enkele op te noemen: Toolbox (een indrukwekkende gereedschapskist met circa veertig onderdelen), Palette, Preview, Layers, History en Histogram.
Handig is dat de verschillende vensters automatisch in een Aero-achtige semi-transparantie overgaan zodra je ze niet gebruikt.
De tool laat je niet alleen foto’s bewerken, maar biedt ook de nodige voorzieningen om bijvoorbeeld snel een cd/dvd-label, een webanimatie (animated gifs) of een geanimeerde cursor te maken.
Net als andere geavanceerde tekenpakketten vergt ook Chasys Draw de nodige inwerktijd. Maar als je het programma eenmaal onder de knie hebt, kun je heus wel fraaie resultaten krijgen. En dat gratis.

External links

Chasys Draw IES 3.63.01