Intro

Je hebt een geweldige bureaubladachtergrond, maar je ziet hem niet achter al die icoontjes? Of het duurt twee minuten voor je eindelijk het bestand vindt dat je op je desktop had gegooid ‘omdat je het vaak nodig hebt’? Tijd om je bureaublad op te ruimen.

Soms zijn de simpelste programma’s nog het handigst. Fences laat je vakjes aanmaken op je bureaublad, waarin je pictogrammen kan slepen. Een beetje zoals de opbergbakken van Ikea, maar dan virtueel, en gratis.

STAP 1: Naar de Gamma

Begin je lenteschoonmaak op www.stardock.com/products/fences en haal daar de FREE DOWNLOAD binnen. Je zal waarschijnlijk een ommetje moeten maken langs CNet. Dat is een veilige site, dus haal gerust het bestand fences_public.exe binnen en open het.

Volg de INSTALLATIEWIZARD, en je krijgt een openingsvenster. Nu kan je het jezelf gemakkelijk maken en met een vooraf bepaalde lay-out beginnen, maar ik kies liever zelf waar ik mijn hekjes zet.

Naar de Gamma

 

STAP 2: Hekken bouwen

Voordat je hekken begint te zetten, slaat Fences je huidige bureaublad op. Als je het programma later verwijdert, krijg je dus gewoon je oude lay-out terug. Fences stelt voor om een van de meegeleverde schikkingen te kiezen, of je icoontjes zelfs automatisch te ordenen, maar ik ga liever zelf aan de slag. Ga naar je bureaublad en sleep een rechthoek met je rechtermuisknop.

Je krijgt een venstertje met CREATE NEW FENCE HERE. Klik daarop, en je nieuwe fence staat klaar. Geef het hekje een naam, en je kan er iconen naartoe beginnen slepen. Zo’n fence gedraagt zich als een gewoon venster: je kan het dus groter, kleiner, breder en smaller maken om al je iconen erin te krijgen. Je zet een hek op zijn plaats door op het titelbalkje te klikken en te slepen.

Maak nog enkele kaders voor de verschillende soorten mappen of bestanden die je op je bureaublad gooit. Zet bijvoorbeeld alles van je werk bij elkaar, of alles van een bepaald project.

Hekken bouwen

 

STAP 3: Een likje verf

Ben je niet blij met de naam die je een fence gegeven hebt, dan kan je rechtsklikken in het vak zelf en NAAM VAN FENCE WIJZIGEN kiezen. Je kan een fence ook probleemloos verwijderen; de icoontjes blijven gewoon op je bureaublad staan.

Om met kleuren te knoeien, ga je in het FENCES-venster, dat hopelijk nog altijd open staat, naar het tabblad UITERLIJK. Daar vind je kleurbalken en de mogelijkheid om de labels van je fences te halen. Kies een kleurtje dat bij je bureaubladachtergrond past en klik desnoods ook even op KLEUR VAN LABELTEKST WIJZIGEN, omdat je nu toch een controlefreak aan het worden bent.

Heb je eindelijk iets dat er mooi uitziet, dan kan je die lay-out opslaan. Ga naar het tabblad EXTRA en klik daar onderaan op de moeilijk leesbare knop MOMENTOPNAME MAKEN.

Een likje verf

 

STAP 4: Icoontjes verbergen

De handigste manier om snel dingen te vinden op je bureaublad is om er niet te veel op te zetten. Al weet ik nu al dat ik niet altijd die discipline ga hebben. Zijn er toch een paar icoontjes die je door het gigantische bos van je bureaublad snel moet kunnen vinden, dan heeft Fences daar een trucje voor.

In het tabblad EXTRA zie je dat bureaubladpictogrammen verborgen kunnen worden als je dubbelklikt op het bureaublad. Zet alvast een vinkje bij dat vakje. Ga nu op je bureaublad naar een icoontje dat altijd zichtbaar moet blijven en klik met je rechtermuisknop. Kies in het menu voor DIT PICTOGRAM UITSLUITEN VAN SNEL VERBERGEN IN FENCES.

Sluit alleen de echt belangrijke mappen en snelkoppelingen uit, en je zal ze veel makkelijker terugvinden. Dubbelklik om alles te doen verdwijnen, behalve de belangrijke iconen. Dubbelklik opnieuw voor de dagelijkse chaos van je bureaublad.

Icoontjes verbergen