Intro

Je hebt nu wel een up-to-date antivirustool, maar je kan niet uitsluiten dat een of ander onding toch door de mazen van het net glipt. Stuur er daarom een tweede jager achteraan – en geloof me: Malwarebytes Anti-Malware is onverschrokken!

Wacht eens … twee antimalwaretools installeren op hetzelfde systeem: is dat niet vragen om conflicten? In dit geval niet, gezien de gratis variant van Anti-Malware geen real-time bescherming biedt en dus niet zal conflicteren met de actieve bescherming van je andere tool.

Je kan dus rustig Malwarebytes Anti-Malware 1.46 downloaden op www.malwarebytes.org en installeren.

STAP 1: Systeem scannen

Je treft de tool aan bij ALLE PROGRAMMA’S, MALWAREBYTES’ ANTI-MALWARE. Na de opstart krijg je het hoofdvenster te zien en is de tab SCANNER geopend. Meteen de juiste plaats om een eerste systeemscan uit te voeren. In de gratis versie kan je kiezen tussen een SNELLE SCAN en een VOLLEDIGE SCAN.

Ik neem liever geen risico’s en ga dus voor de tweede optie. Bevestig met SCAN en selecteer de stationsletter(s) die je op malware wil laten onderzoeken. Aan een lokkertje als het Eicar-testvirus laat Anti-Malware zich echter niet vangen: alleen échte malware lokt het programma uit zijn tent.

Hoelang een scanronde duurt, hangt af van de hoeveelheid te doorzoeken data. Je kan een scan hoe dan ook op elk moment pauzeren (en weer hervatten) of beëindigen.

STAP 1: Systeem scannen

 

STAP 2: Reageren op bedreiging

Na de scanronde krijg je automatisch bericht over eventuele gedetecteerde dreigingen, en de knop BEKIJK RESULTATEN geeft je een overzicht van de geïnfecteerde objecten (bestanden, mappen en registersleutels). Klik je zo’n object met de rechtermuisknop aan, dan kan je online bijkomende feedback opvragen, maar het is ook mogelijk het object aan de negeerlijst toe te voegen.

Let wel, hiermee geef je Anti-Malware het signaal dat het om koosjere software gaat die de tool in het vervolg gerust mag negeren.

Wellicht doe je er dan toch veiliger aan alle verdachte items te selecteren en op de knop VERWIJDER GESELECTEERDE te drukken (in principe wordt een kopie van die items in quarantaine geplaatst – een afgeschermde omgeving, zeg maar), waarna je in de meeste gevallen je pc zal moeten herstarten.

STAP 2: Reageren op bedreiging

 

STAP 3: Instellingen finetunen

Heel veel valt er in (de gratis versie van) Anti-Malware niet in te stellen, maar veiligheidshalve overloop ik toch even een paar belangrijke opties. Zo doe je er alvast goed aan geregeld de tab UPDATE te openen en op de knop CONTROLEER OP UPDATES te drukken: volautomatische updates blijken namelijk het alleenrecht van licentiehouders.

Op de tab INSTELLINGEN tref je dan weer een paar opties aan om de tool meer op jouw smaak af te stemmen. Interessant vind ik alvast de optie INTEGREER MALWAREBYTES’ ANTI-MALWARE IN HET RECHTSKLIKSNELMENU VAN WINDOWS VERKENNER: zo kan je met één muisklik een verdacht bestand richting Anti-Malware sturen. Pak de beestjes!

STAP 3: Instellingen finetunen

 

External links

Malwarebytes