Vertoont je pc kuren en vrees je dat je het slachtoffer bent van een of andere malware-infectie? Als je vertrouwde antimalwaretool niet aan de alarmbel trekt, kan je Runscanner om een tweede mening vragen.

Runscanner laat zich in twee modi uitvoeren: Beginner en Expert. In de eerste modus kan je geen enkele wijziging aanbrengen en worden de resultaten van de scanronde automatisch doorgestuurd naar Runscanner (ontdaan van privacy-gevoelige gegevens als ‘computernaam’). Je kunt dan meteen nagaan of er wellicht onveilige items zijn gedetecteerd.

[download_file]

Geavanceerde gebruikers zullen wellicht de Expertmodus verkiezen, omdat die je meer speelruimte en detaillering biedt.

Scan starten
Zodra je de scanronde start, gaat Runscanner na welke processen en DLL-bibliotheken in het geheugen zijn geladen. Het inventariseert meteen alle mogelijke opstartlocaties. Die kunnen namelijk misbruikt worden om automatisch ook malware mee te activeren.

In de Expertmodus kan je nu (via het tabblad Extra Stuff) onder meer actieve processen uitschakelen en/of verwijderen, of de lokale DNS (hosts-bestand) aanpassen. Vanuit het contextmenu is het ook mogelijk specifieke opstartitems richting Google, Systemlookup of Runscanner te sturen voor meer feedback, of naar virustotal.com verzenden om na te gaan of het bewuste item wel virusvrij is.

Handig is ook dat je via Open Location en Open Registry meteen kunt zien om welke bestanden dan wel registersleutels het precies gaat.

Je kunt de scanresultaten ook in rapportvorm gieten en dat naar Runscanner uploaden. Daar worden de resultaten vergeleken met een online-databank, net zoals bij de Beginnermodus dus. Klik hier zeker de link Switch To The Full Report aan: met behulp van pictogrammen geeft Runscanner aan welke items het als veilig bestempelt, welke onveilig zijn en welke nog niet eerder zijn geanalyseerd.
 

External links

runscanner.exe