Intro

Er zijn twee soorten computergebruikers: zij die een back-up maken, en zij die nog nooit bestanden kwijtgeraakt zijn. Want hoewel iedereen wel ‘weet’ dat je best een reservekopie maakt van je waardevolle bestanden, doet lang niet iedereen de moeite. Met Time Machine voor Mac OS heb je geen excuus meer om niet te back-uppen.

Time Machine is sinds Mac OS X 10.5 5 ‘Leopard’ een vast onderdeel van het besturingssysteem. Je hebt dus geen extra software meer nodig om een reservekopie van je Mac te maken. Het enige wat je moet kopen, is een externe harde schijf die je via USB of FireWire aan je computer hangt.

STAP 1: Time Machine in gebruik nemen

Om Time Machine te gebruiken, sluit je een externe harde schijf aan. Als Time Machine op jouw Mac nog niet actief is, verschijnt de vraag of je de externe schijf wil gebruiken om een reservekopie te maken met Time Machine. Als dat de bedoeling is, klik dan op GEBRUIK ALS RESERVEKOPIE.

Je zal merken dat het icoontje van de schijf op je Mac-desktop van kleur verandert: het wordt groen in plaats van het geel dat voor verwijderbare schijven gebruikelijk is. Dat wijst erop dat de schijf voortaan voorbehouden wordt voor Time Machine.

Wil je Time Machine nog niet activeren, klik dan op GEBRUIK NIET. Als je op BESLIS LATER klikt, krijg je dezelfde vraag wanneer je die schijf nog eens aansluit. Je kan ook handmatig naar de voorkeuren van Time Machine gaan, via SYSTEEMVOORKEUREN.

STAP 1: Time Machine in gebruik nemen

 

STAP 2: Eerste reservekopie

Wanneer je Time Machine activeert, maakt het progamma meteen een volledige reservekopie van jouw Mac. En met volledig bedoelen we echt volledig: systeembestanden, alle instellingen zoals netwerkvoorkeuren, software die je zelf geïnstalleerd hebt, en alle bestanden die je hebt gemaakt of gedownload. Samen goed voor of zelfs honderden gigabytes.

Die eerste kopie kan daarom erg lang duren. Ik gebruik voor Time Machine liefst een snelle FireWire800-schijf, maar zelfs daarmee moet je de eerste keer aardig wat geduld hebben. Gelukkig werkt Time Machine op de achtergrond, zodat je intussen verder kan werken.

Onderbreek deze eerste reservekopie zeker niet door je Mac uit te schakelen. Pas als de eerste kopie volledig klaar is, werkt Time Machine naar behoren.

STAP 2: Eerste reservekopie

 

STAP 3: Slaap op twee oren

Het werk zit er nu eigenlijk op. Voortaan werkt Time Machine volledig automatisch, zonder dat je er aan moet denken. Het programma maakt elk uur een nieuwe reservekopie. Je ziet aan het icoontje van Time Machine in de menubalk wanneer dat gebeurt: het pijltje draait dan rond de wijzers. In de menubalk zie je ook hoe oud je meest recente reservekopie al is.

Bij deze aanvullende reservekopieën worden alleen de bestanden die je het voorbije uur gemaakt of gewijzigd hebt, weggeschreven naar de Time Machine-schijf. Dat gaat dus veel sneller dan de eerste keer – op een paar minuten is de klus geklaard.

De reservekopieën worden natuurlijk niet eeuwig bewaard. Time Machine bewaart één reservekopie per uur voor de afgelopen 24 uur. Daarna wordt nog maar één reservekopie per dag bewaard voor de afgelopen maand, en ga je verder dan 30 dagen terug, dan vind je nog maar één reservekopie per week.

Die wekelijkse back-ups worden bewaard tot je Time Machine vol is; om weer plaats te maken, zal Time Machine dan de oudste reservekopie wissen.

STAP 3: Slaap op twee oren

 

STAP 4: Bestanden terugzetten

Als je een bestand uit een reservekopie wil terughalen omdat je het per ongeluk gewist heb, dan ga je met Time Machine terug in de tijd. Start Time Machine door op het DOCK-icoon te klikken. Je ziet nu de interface van Time Machine: een soort stapel van Finder-vensters, met het meest recente (vandaag) bovenaan en de oudere onderaan.

Navigeer in het Finder-venster naar de map waarin het verwijderde bestand stond en gebruik de pijl rechtsonder om terug in de tijd te gaan. Onderaan zie je de datum en de tijd waarop de reservekopie gemaakt werd. Bestand gevonden? Selecteer het dan en klik op ZET TERUG.

Het bestand wordt gekopieerd van de reservekopie naar de map waar je het oorspronkelijk had opgeslagen. Op dezelfde manier kan je ook volledige mappen terugzetten, met alles wat er in zit. Om Time Machine af te sluiten, klik je op ANNULEER (rechtsonder) of op de ESC-toets.

STAP 4: Bestanden terugzetten

 

STAP 5: Slim terugzetten

Time Machine is extra slim in combinatie met iPhoto, Adresboek en Mail. Vanuit deze drie Apple-programma’s kan je gewiste foto’s of albums, contactgegevens en mails herstellen. Je vertrekt vanuit het gewenste programma en klikt op het DOCK-icoon van Time Machine.

In plaats van een Finder-venster zie je nu een uitgeklede versie van je iPhoto-, Adresboek- of Mail-venster. Gebruik de pijl rechtsonder om terug te gaan in de tijd, tot je het gewiste onderdeel hebt gevonden. Klik op ZET TERUG om het te herstellen.

Klik op ZET ALLES TERUG om de hele iPhoto-collectie van de geselecteerde reservekopie terug te zetten. Daarbij kan je kiezen of items die je sindsdien hebt geïmporteerd opnieuw toegevoegd moeten worden, of mogen verdwijnen.

STAP 5: Slim terugzetten

 

STAP 6: Mappen uitsluiten

Standaard maakt Time Machine een reservekopie van alle gebruikersbestanden op jouw Mac. Dat is natuurlijk erg veilig; zo kan je geen enkel bestand kwijtspelen. Toch is het slimmer om niet alle bestanden te laten kopiëren.

Met name als het om heel grote bestanden gaat die vaak gewijzigd worden. Zodra je de kleinste wijziging aan zo’n bestand aanbrengt, wordt het hele bestand opnieuw naar je Time Machine-schijf geschreven, waar het plaats opslokt.

Een voorbeeld is Microsoft Entourage. Dat mailprogramma bewaart je mail in één groot bestand, dat je vindt bij /Documenten/Microsoft User Data/Office 2008 Identities. Telkens als je een mail ontvangt, verzendt of verwijdert, wordt dit bestand gewijzigd, en wordt het dus opgenomen in de volgende reservekopie van Time Machine.

Ook de ‘virtuele machines’ zoals Parallels en VMWare, waarmee je Windows bovenop Mac OS X laat draaien, gebruiken grote bestanden die elke keer gewijzigd worden.

Je kan een map uit de back-up houden via de SYSTEEMVOORKEUREN. Klik op TIME MACHINE en ga naar OPTIES. Klik op het plusteken onder LAAT DEZE ONDERDELEN WEG UIT RESERVEKOPIE en kies de map die Time Machine voortaan mag negeren.

Maar pas op: als de harde schijf van je Mac crasht, ben je deze bestanden kwijt. Je maakt daarom best zelf een back-up door ze op regelmatige tijdstippen naar een andere externe harde schijf te kopiëren.

STAP 6: Mappen uitsluiten