Intro

Er zijn redenen genoeg om een film op dvd naar je harde schijf te rippen. Bijvoorbeeld om een reservekopie te bewaren, of om je laptop vol kijkplezier te stouwen wanneer je op reis geen aparte koffer voor je dvd’s wil meesleuren.

Een film computerklaar maken is echter iets ingewikkelder dan een cd in mp3-vorm trekken, zeker wanneer je alleen gratis tools wil gebruiken. Hoe je de klus toch kan klaren, lees je hier.

STAP 1: DVD43 installeren

De meeste dvd’s beschikken over een kopieerbeveiliging om te vermijden dat er illegale kopieën in omloop geraken. Wil je een reservekopie maken van je braaf aangekochte film, dan zal je die beveiliging te slim af moeten zijn.

Een goede oplossing is DVD43. Op de site klik je op DOWNLOAD SITE om het installatiebestand binnen te halen. Wie een 64-bit versie van Windows heeft, moet de plug-in downloaden. Die werkt op dit moment echter alleen samen met 1Click DVD Copy, een betalend programma.

In deze workshop concentreren we ons daarom op de werkwijze voor 32-bit Windows. Installeer DVD43 en herstart je computer wanneer de installatiewizard je erom vraagt.

STAP 1: DVD43 installeren

 

STAP 2: Kopieerbeveiliging omzeilen

Stop nu de dvd die je wil rippen in de computer en wacht geduldig af. DVD43 zal automatisch op zoek gaan naar een eventuele kopieerbeveiliging en die vervolgens omzeilen. In het systeemvak zie je een smiley staan.

Een geel teleurgesteld gezichtje betekent dat er (nog) geen video-dvd werd gevonden, een duiveltje wil zeggen dat DVD43 de dvd heeft gevonden en naar de juiste sleutel zoekt om de beveiliging te omzeilen en een groen lachebekje betekent dat de beveiliging omzeild werd.

Eender welk Windows-programma zal de dvd nu aanzien als een onbeveiligd exemplaar.

STAP 2: Kopieerbeveiliging omzeilen

 

STAP 3: HandBrake installeren

Er is een enorme wildgroei aan riptools op het internet, maar HandBrake is al een hele tijd de beste keuze. Je kan het programma downloaden op http://handbrake.fr, waar je op DOWNLOAD klikt en vervolgens het installatiebestand voor jouw besturingssysteem binnenhaalt.

Ik ga voor de Windows-versie. Na de installatie wordt HandBrake meteen gestart. Ik krijg de melding dat mijn presets achterhaald zijn, waarna een automatisch updateproces start.

Daarna krijg je de interface te zien, met aan de rechterkant een aantal handige presets of voorinstellingen om video naar een bepaald formaat te rippen. Aan de linkerkant zie je zeven tabbladen waarmee je alle instellingen kan bijregelen, zodra je een bron hebt aangeduid.

STAP 3: HandBrake installeren

 

STAP 4: Instellingen aanpassen

Klik in het menu TOOLS op OPTIONS. In het tabblad GENERAL klik je naast Default Path op BROWSE, waarna je een map aanduidt als standaardlocatie voor de filmbestanden. In het tabblad AUDIO / SUBTITLES duid je bij Preferred Language NEDERLANDS aan.

Je vindt onze moedertaal bij de letter D, wellicht omdat Nederlands in het Engels Dutch is.

Deze instelling zorgt ervoor dat HandBrake automatisch op zoek zal gaan naar Nederlandstalige ondertitels op je dvd’s. De rest van de instellingen kan je laten staan; druk op CLOSE om het venster te sluiten.

STAP 4: Instellingen aanpassen

 

STAP 5: Bron kiezen

Tijd om het bronbestand aan te duiden. Klik linksboven op SOURCE, kies voor DVD/VIDEO_TS FOLDER en ga op zoek naar de VIDEO_TS-map op je dvd. Bevestig met OK. HandBrake zal nu je dvd scannen.

Heb je stap 1 en 2 overgeslagen, dan is de kans groot dat je na een tijd een foutmelding krijgt omdat de dvd beveiligd is tegen kopiëren. In het andere geval zou je na een tijdje terug in de interface van HandBrake moeten terechtkomen, met alle veldjes bij Source ingevuld en de tabbladen onderaan die niet meer uitgegrijsd zijn.

STAP 5: Bron kiezen

 

STAP 6: Opties veranderen

Wil je de film rippen om op je iPod af te spelen, dan kies je rechts uiteraard de voorinstelling IPOD. Voor een gewone ripbeurt vertrek je best van de voorinstelling NORMAL. Kijk bij DESTINATION na of de doelmap en de bestandsnaam in orde zijn.

Bij OUTPUT kan je met de optie CONTAINER kiezen of je een mp4- dan wel een mkv-bestand wil. Ik kies voor het laatste. In het tabblad SUBTITLES kijk je best even na of de juiste ondertitels geselecteerd zijn. Staat er niets in de lijst, dan kies je de juiste taal in de uitklaplijst bij TRACK en druk je erboven op ADD.

In het tabblad CHAPTERS verwijder ik het vinkje bij CREATE CHAPTER MARKERS, omdat ik de indeling in hoofdstukken niet nodig heb. Als je wil kan je in het tabblad VIDEO nog een andere videocodec kiezen en in het tabblad AUDIO de audiocodec veranderen. Maar ik gebruik de standaardinstellingen.

STAP 6: Opties veranderen

 

STAP 7: Instellingen opslaan en rippen

Wil je die instellingen niet elke keer opnieuw moeten veranderen, klik dan onder de lijst met presets op ADD. Geef je preset een naam, bevestig met ADD en tadaa: jouw voorinstelling staat nu ook in de lijst. Ziet alles er goed uit? Dan druk je in de knoppenbalk bovenaan op START.

Er wordt een DOS-venster geopend waarin je de voortgang kan volgen. Nu laat je je computer best een tijdje gerust, zodat hij al zijn krachten kan aanwenden voor het rippen van de film. Wanneer HandBrake klaar is met zijn werk verdwijnt het DOS-venster en kan je het programma afsluiten.

Het filmbestand is nu klaar om te bekijken wanneer je maar wil.

STAP 7: Instellingen opslaan en rippen