CintaNotes houdt allerlei losse notities bij in een database, en maakt die vervolgens snel doorzoekbaar.

Start je het programma de eerste keer op, dan is het hoofdvenster uiteraard nog leeg. Om een notitie toe te voegen, hoef je maar de Insert-toets in te drukken. Er verschijnt dan een nieuw venstertje waar je de gewenste tekst kunt intikken of plakken. Handig is wel dat je de notitie ook van tags (trefwoorden) kunt voorzien en een hyperlink kunt toevoegen.

[download_file]

Je kunt tags vervangen over alle notities heen. Het is eveneens mogelijk tekst die je in een willekeurige applicatie zoals een tekstverwerker of browser hebt geselecteerd, rechtstreeks als notitie aan CintaNotes toe te voegen. Dat doe je via een zelf te bepalen sneltoetscombinatie.

Uitgebreide zoekfunctie
CintaNotes heeft een flexibele zoekfunctie, waarbij je zelf bepaalt op welke plaatsen het programma naar de ingetikte trefwoorden moet zoeken. Dat kan je bijvoorbeeld beperken tot alleen de titel, de tekst of de eventuele tags of links. Het programma doorzoekt overigens de notities terwijl je de zoekterm nog aan het intikken bent.

Verder kan je de notities ook op diverse criteria laten sorteren: volgens tijdstip, titel, link, grootte enzovoort.

Jammer genoeg ontbreekt de mogelijkheid om notities op een ingesteld tijdstip automatisch te laten verschijnen. Het blijft dus wel enige discipline vergen wil je geen enkele notitie aan je aandacht laten ontsnappen.

CintaNotes biedt je niet alleen de mogelijkheid databasebestanden van andere CintaNotes-installaties te importeren (en weer te exporteren). Met enige handigheid kan je de notities automatisch ook over verschillende toestellen heen laten synchroniseren.

Dat vergt weliswaar de hulp van een gratis dienst als DropBox of LiveMesh. Of je start (de draagbare versie van) CintaNotes op vanaf een USB-stick. Die je dan uiteraard ook op verschillende computers kunt gebruiken.

External links

CintaNotes