De goede raad van Clickx indachtig wil ik mijn harde schijf partitioneren om mijn data van het besturingssysteem (en bijhorende programma’s) gescheiden te houden. Ik wil dat vanuit Vista doen, maar blijkbaar wil die mijn bestaande partitie met niet meer dan 126 MB verkleinen, terwijl ik toch nog 280 GB (van de 500) beschikbaar heb op die partitie. Moet ik Vista dan gewoon negeren en alsnog overstappen naar een externe tool als Easeus Partition Manager, of lijkt je dat niet aangewezen?
Roger Moens

Ik vermoed dat er enkele ‘onverplaatsbare’ datablokken in de weg zitten. Het Vista-schijfbeheer (diskmgmt.msc) tracht de partitie voor het verkleinen namelijk eerst te defragmenteren, zodat alle bestaande data in een aaneengesloten blok terechtkomen. Sommige data – ik denk met name aan het wisselbestand of bestanden voor schaduwkopieën – laten zich echter niet (zomaar) verplaatsen, met als gevolg dat Vista een (veel) kleinere schijfgrootte als ‘vrij te maken’ rapporteert.

Je kan het alvast proberen door de schijf eerst zelf te defragmenteren, eventueel met een externe tool als Defraggler. Blijft Vista nukkig, dan kan je het inderdaad proberen met een andere partitiebeheerder. Degelijke, gratis tools zijn GParted, het door jou genoemde Easeus Partition Manager of Partition Wizard Home Edition. Wellicht blijkt een van deze tools minder kieskeurig en krijg je hier meer ruimte vrij voor je extra (data)partitie. Let wel: maak zeker eerst een back-up van alle belangrijke data, of beter nog: een complete image!