Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


Intro

Een A5-boekje in elkaar steken zonder tussenkomst van de drukker om de hoek? Dankzij onze vrienden van Microsoft hoef je vandaag geen halve Gütenberg meer te zijn om dit tot een goed einde te brengen. Gedaan met uittellen, knippen en plakken om de juiste pagina’s achter elkaar te krijgen.

Een kant-en-klaar Worddocument en deze workshop volstaan om in tien minuten een A5-boekje bij elkaar te klikken. Alleen wat vouwtechniek betreft, zal je nog je plan moeten trekken.

STAP 1: Vooraf

Vertrek van een Word-document dat klaar is om afgedrukt te worden. Mijn boekje is opgemaakt op een standaard A4-formaat, alle afbeeldingen zijn keurig ingevoegd en de voorzitter van m’n hockeyclub heeft zijn zegen over de tekst gegeven. Wil je graag nog een titelpagina, koptekst en paginanummering in je boekje, dan voeg je die best nu in.

Met CTRL+ENTER plaats je aan het begin van het document een lege pagina als titelblad. Een koptekst toevoegen doe je via BEELD, KOP- EN VOETTEKST. De knipperende cursor in de koptekstruimte geeft aan waar je de koptekst rechtstreeks kan toevoegen en opmaken.

Om te vermijden dat de koptekst ook op de titelpagina staat, kies je BESTAND, PAGINA-INSTELLING. In het tabblad INDELING vink je de optie EERSTE PAGINA AFWIJKEND aan. Sluit het venster en klik op OK. Daarna kies je INVOEGEN, PAGINANUMMERS. Ik geef in het dialoogvenster verder nog aan dat ik mijn paginanummers rechts onderaan de pagina wil.

STAP 1: Vooraf

 

STAP 2: Katernen schikken

Tijd om de pagina’s te verdelen over katernen. In BESTAND, PAGINA-INSTELLING open je het tabblad MARGES. Klik onder AFDRUKSTAND op LIGGEND. Achter MEERDERE PAGINA’S kies je KATERN. Hier beslis je of je links en rechts van het nietje meer witruimte wil voor het binden.

Uit ervaring weet ik dat je best wat ruimte laat, want zo’n nietje neemt ook plaats in. Via BINNENKANT of de optie RUGMARGE pas je het aantal centimeters aan. Ik wil links en rechts langs de buitenrand van de A5-pagina’s meer witmarge, dus verhoog ik het aantal centimeters bij BUITENKANT.

Een marge van 2,54 cm is doorgaans de standaard. In de lijst VELLEN PER BOEKJE bepaal je het aantal A5-pagina’s in je boekje. Door hier ALLES te kiezen, weet je zeker dat alle pagina’s in het boekje terechtkomen. Sluit het dialoogvenster PAGINA-INSTELLING via OK.

STAP 2: Katernen schikken

 

STAP 3: Afbeeldingen aanpassen

Omdat je van A4 naar A5 omschakelt, kunnen grote afbeeldingen uit de oorspronkelijk opmaak buiten de papierranden vallen. Eén voor één controleren is dus de boodschap. Klik op een afbeelding die te groot is, zodat de formaatgrepen op de hoekpunten zichtbaar worden.

Door ze te verslepen, kan je nu de afbeelding verkleinen tot ze in het boekje past. Wanneer een afbeelding zo groot is dat de formaatgrepen niet meer te zien zijn, klik je met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer je FIGUUR OPMAKEN. Open het tabblad GROOTTE en zorg dat de optie HOOGTE-BREEDTEVERHOUDING VERGRENDELEN aan staat.

Wijzig nu de breedte naar bijvoorbeeld 10 cm. Sluit het dialoogvenster en klik op OK.

STAP 3: Afbeeldingen aanpassen

 

STAP 4: De tafel van vier

Voor je begint te printen, controleer je eerst of het totaal aantal pagina’s van het boekje een veelvoud van vier is. Per vel komen immers vier pagina’s: twee op de voorzijde en twee op de achterzijde. Welke pagina’s dat zijn, hangt af van het totale aantal pagina’s.

Telt het boekje 12 bladzijden, dan is het schema 12 naast 1,10 naast 3 en 8 naast 5 op de rectozijde en 2 naast 11, 4 naast 9 en 6 naast 7 op de versozijde. Gaat het om een boekje van 16 pagina’s, dan is het recto pagina 16 naast 1,14 naast 3, 12 naast 5 en 10 naast 7 en verso pagina 2 naast 15, 4 naast 13, 6 naast 11 en 8 naast 9.

Om en om zoek je dus telkens de laatste en eerste pagina en tel je terug tot aan het midden van het boekje.

STAP 4: De tafel van vier

 

STAP 5: Afdrukken

Tot slot geef je de afdrukopdracht in. Dat doe je via BESTAND, AFDRUKKEN. Heb je een printer die dubbelzijdig kan afdrukken, dan is dit het moment om via EIGENSCHAPPEN deze functie in te schakelen. Mijn printer ondersteunt deze functie echter niet, en dus moet ik de optie HANDMATIG DUBBELZIJDIG aanvinken.

Hierdoor worden eerst alle voorzijden van het papier afgedrukt, waarna ik gevraagd word om de papierstapel om te draaien en opnieuw in te voeren, zodat de andere kant kan worden bedrukt. Bij AFDRUKBEREIK selecteer je ALLES en klik je op OK.

Is het totaal aantal A5-pagina’s oneven, dan zal het eerste vel dat uit de printer rolt – de titelpagina – slechts voor de helft bedrukt zijn.

STAP 5: Afdrukken

 

Videoworkshop