Intro

Mij hoef je niet te vertellen dat een ‘kant-en-klare’ computer een utopie is. De ervaring leert me dat het uitpakken van je nieuwe pc veruit de makkelijkste job is.

Daarna wordt het pas leuk: overtollige software verwijderen, onmisbare tools na-installeren, een wat ouder randapparaat aan de praat krijgen, je drivers netjes back-uppen, noodzakelijke updates uitvoeren, alles klaarzetten voor eventuele medegebruikers, de look-and-feel van Windows bijschaven, nagaan of het wel snor zit met de beveiliging, de back-upstrategie voor je vitale gegevens uitstippelen en een image maken van het hele systeem …

Je merkt het: meer dan genoeg werk, en dus de hoogste tijd om van wal te steken! Staar je trouwens niet blind op de volgorde die ik in deze workshop aanhoud: die staat echt niet in steen gebeiteld!

STAP 1: Rommel overboord

Sommige fabrikanten maken het wel erg bont: naast Windows 7 vinden ze het nuttig je systeem al meteen te bevuilen met overtollige software – overwegend trialware dan nog. Mijn devies: wat je niet nodig hebt: weg ermee!

Nu kan je de meeste crapware (crap is afval) wel verwijderen via het Windows CONFIGURATIESCHERM, EEN PROGRAMMA VERWIJDEREN, maar met de gespecialiseerde opruimer The PC Decrapifier (gratis voor persoonlijk gebruik) gaat dat heel wat eleganter.

In eerste instantie lijst de tool gedetecteerde crapware op – je hoeft de gewraakte items hier maar aan te vinken – maar je krijgt ook de gelegenheid om andere geïnstalleerde en ongewenste software te selecteren. Gewoon nog een paar keer bevestigen, en je systeem is alvast enkele kilo’s kwijt!

STAP 1: Rommel overboord

 

STAP 2: Onmisbare software

Is alle ballast van tafel geveegd, dan is het tijd voor de omgekeerde weg: ontbrekende tools binnenhalen. En dan denk ik vooral aan ‘noodzakelijke’ plug-ins zoals Flash en Silverlight, Java, .NET, een pdf-lezer, een gratis antivirus/malware-tool als Microsoft Security Essentials of Malwarebytes, een alternatieve browser als Firefox of Chrome, OpenOffice en een flexibele mediaspeler.

Heel wat download- en installatiewerk dus, maar als je net als ik Ninite voor je kar spant, valt dat eigenlijk best mee! Ninite heeft namelijk een 80-tal gratis applicaties in het uitstalraam staan. Je hoeft de gewenste exemplaren maar aan te vinken.

Daarna druk je op GET INSTALLER en op CLICK HERE TO DOWNLOAD YOUR INSTALLER, waarna je OPSLAAN selecteert en het gedownloade exe-bestand uitvoert. Als het goed is, worden alle geselecteerde tools in één klap gedownload en geïnstalleerd.

STAP 2: Onmisbare software

 

STAP 3: Randapparatuur aansluiten

Een onverwachte hindernis: je pc weigert met een van je randapparaten samen te werken. Die wat oudere printer bijvoorbeeld, of dat scannertje van weleer. Vindt (de installatiewizard van) Windows 7 de juiste driver niet automatisch, dan moet je zelf aan de slag – even speuren op de site van de producent bijvoorbeeld, of je geluk beproeven op verzamelsites als www.drivershq.com of www.driverguide.com.

Je kan ook DriverMax ter hulp roepen (gratis na registratie). Via de optie CHECK ONLINE FOR DRIVER UPDATES kan je de tool naar driverupdates laten speuren, waarna je die meteen kan ophalen en installeren – een goed idee, want je zou er van versteld staan hoeveel producenten je met verouderde drivers opzadelen!

Verder gaat DriverMax via de optie IDENTIFY UNKNOWN HARDWARE zelf op zoek naar mogelijk geschikte stuurprogramma’s. Nog een andere interessante module is DRIVER BACKUP AND RESTORE.

Maak daar zeker gebruik van: hiermee maak je van alle drivers van je nieuwe systeem een veiligheidskopie en kan je die na een bezoekje van Murphy meteen weer terugzetten!

STAP 3: Randapparatuur aansluiten

 

STAP 4: (Systeem)software bijwerken

Nu je toch aan het updaten bent, mag je natuurlijk ook de andere software niet uit het oog verliezen. Begin alvast met Windows- en Office-updates – niet zelden zitten hier belangrijke veiligheidspatches tussen. Die haal je het makkelijkst binnen via Windows’ eigen updatefunctie: ALLE PROGRAMMA’S, WINDOWS UPDATE.

Je doet er trouwens goed aan om Windows via het CONFIGURATIESCHERM, SYSTEEM EN BEVEILIGING, AUTOMATISCHE UPDATES IN- OF UITSCHAKELEN op te dragen dagelijks op updates te checken en die eventueel ook automatisch te laten installeren (of minstens te downloaden).

Heb je intussen toch al wat toepassingen op je systeem staan, check dan even of je wel over de recentste versies beschikt. Laat je bijstaan door een gratis tool als Software Informer. Zodra je die opstart, gaat die na welke programmaversies je hebt geïnstalleerd.

Zijn er updates, dan krijg je die op een webpagina gepresenteerd – met wat geluk met een rechtstreekse downloadlink!

STAP 4: (Systeem)software bijwerken

 

STAP 5: Mee-eters opruimen

Alle gewenste toepassingen staan nu – in de meest recente versie – op je schijf. Tijd om na te gaan of sommige van die tools niet stiekem samen met Windows opstarten, om regelmatig op updates te checken of om sneller in beeld te verschijnen bijvoorbeeld. Even die lijst met mee-eters checken – en desnoods uitmesten – is dus raadzaam.

Dat kan via het commando Msconfig in de zoekbalk van het Windows startmenu, waar je dan op de tab OPSTARTEN het vinkje naast overtollige of ongewenste items weghaalt en bevestigt met OK. Bij twijfel laat je het item maar beter ongemoeid, of je steekt eerst je licht op bij een site als www.processlibrary.com.

STAP 5: Mee-eters opruimen

 

STAP 6: Accounts klaarmaken

Je hebt uiteraard een eigen Windows-account, maar misschien vind je het vervelend dat je je – als enige gebruiker – telkens bij Windows moet aanmelden. Je kan er echter voor zorgen dat Windows automatisch doorstart.

Tik hiervoor het commando netplwiz in het zoekveld van het Windows startmenu. Op de tab GEBRUIKERS verwijder je het vinkje bij GEBRUIKERS MOETEN EEN GEBRUIKERSNAAM EN WACHTWOORD OPGEVEN […], waarna je bevestigt met OK. Vul je eigen accountnaam en -wachtwoord in en druk nog een keer op OK.

Anderzijds is het ook best mogelijk dat je de pc wel degelijk met anderen – vrouw en kinderen bijvoorbeeld – moet delen. Als beheerder van het toestel voorzie je via het CONFIGURATIESCHERM, GEBRUIKERSACCOUNTS TOEVOEGEN OF VERWIJDEREN, EEN NIEUW ACCOUNT MAKEN dan best zelf in de nodige gebruikersaccounts, waarbij je er veiligheidshalve op let hen de status van STANDAARDGEBRUIKER – en dus niet van ADMINISTRATOR – te geven.

STAP 6: Accounts klaarmaken

 

STAP 7: Bureaublad en startmenu inrichten

Deze stap is vooral interessant als je de pc ook voor medegebruikers wil – of moet – inrichten. Je wil bijvoorbeeld dat bepaalde snelkoppelingen niet of juist wel op het bureaublad van de andere gebruikers opduiken, of je wil voorkomen – of er net voor zorgen – dat bepaalde toepassingen in de programmalijst van hun Windows-startmenu verschijnen.

Om (de snelkoppelingen op) het gemeenschappelijke bureaublad te zien, tik je in de adresbalk van de Verkenner het pad c:userspublicdesktop in. Van hieruit kan je ongewenste pictogrammen gewoon verwijderen (via de DELETE-toets) of overhevelen naar je eigen bureaublad. Voor dat laatste volstaat het zo’n pictogram vanuit de Verkenner naar jouw bureaublad te verslepen.

Over nu naar de gemeenschappelijke programmalijst in het Windows startmenu. Om dit overzicht te zien, navigeer je met de Verkenner naar c:programdatamicrosoftwindowsstart menuprograms. Ook hier kan je nu items weghalen of verhuizen naar je ‘private’ programmalijst in c:users<je_accountnaam>appdataroamingmicrosoftwindowsstart menuprograms.

Een verhuis in omgekeerde richting kan overigens ook.

STAP 7: Bureaublad en startmenu inrichten

 

STAP 8: Persoonlijke smaak

Het oog en het oor willen natuurlijk ook wat, en dus mag je Windows best wat op smaak brengen. Je kan alvast met de rechtermuisknop op een lege plaats op je bureaublad klikken en AAN PERSOONLIJKE VOORKEUR AANPASSEN kiezen.

Hier kan je dan onder meer een ander thema selecteren – vergeet de link MEER THEMA’S VAN INTERNET DOWNLOADEN niet: even een nieuw thema plukken en openen, en Windows ziet er al meteen totaal anders uit.

Kijk maar eens goed rond in dit venster met Persoonlijke instellingen: onderaan en in het linkerpaneel vind je koppelingen om onder meer bureaubladpictogrammen, je accountafbeelding, muisaanwijzers, de schermbeveiliging en geluiden aan te passen.

STAP 8: Persoonlijke smaak

 

STAP 9: Beveiligingsmechanismen

Dat was leuk, maar nu terug ernstig. Wat dacht je van een beveiligingscheck-up? Laat bijvoorbeeld gerust een gratis tool als Secunia PSI op je systeem los: een kwetsbaarheidsscanner die je systeem controleert op mogelijk onveilige software en programma’s die gevaarlijke ‘lekken’ vertonen.

Secunia PSI legt ze ongenadig bloot, inclusief een streepje feedback en een directe downloadlink naar nieuwere of gepatchte versies.

Over beveiliging gesproken: daar hoort natuurlijk ook een back-upstrategie bij voor je eigen gegevens. Ver hoef je hiervoor niet te zoeken, want zo’n back-upfunctie zit in Windows ingebouwd. Tik back-up in het zoekvenster van het Windows startmenu en kies BACK-UP MAKEN EN TERUGZETTEN. Klik indien nodig op BACK-UP INSTELLEN, en volg de instructies van de wizard.

STAP 9: Beveiligingsmechanismen

 

STAP 10: Een image van je systeem

Misschien snel nog even een defragmentatieronde (ALLE PROGRAMMA’S, BUREAU-ACCESSOIRES, SYSTEEMWERKSET, SCHIJDEFRAGMENTATIE), en je pc staat helemaal op punt. Hét ideale moment om hier een snapshot van te maken, zodat je kant-en-klare systeem ook na een crash weer snel overeind staat.

Daar heb je een imaging tool voor nodig, die een complete back-up maakt van je volledige partitie of schijf. Hier bestaat uitstekende commerciële software voor (zoals Acronis True Image Home 2011), maar het kan even goed met een gratis pakket als het gebruiksvriendelijke Easeus Todo Backup.

Je duidt de gewenste partitie(s) aan, geeft de – bij voorkeur externe – doellocatie voor het imagebestand op, en het programma kan aan de slag. Goed om weten: Todo Backup laat je ook een opstartbaar reddingsschijfje maken (via de module BOOTABLE MEDIA BUILDER) – onmisbaar als je systeem effectief is gecrasht!

STAP 10: Een image van je systeem